Opinió

Més que unes eleccions

Els que participin en
les comicis del dia 25 no es poden enganyar a si mateixos: el que estaran dient, quan dipositin
el seu vot, és si estan a favor o no de la independència de Catalunya

Hi han elec­ci­ons que van més enllà d'esco­llir el polític i el par­tit als que es con­fia, durant un ter­mini de qua­tre anys, l'admi­nis­tració del país, d'acord amb un pro­grama més o menys cone­gut. Són unes elec­ci­ons sota les quals batega, de forma implícita però majo­ritària­ment sobre­en­tesa i accep­tada, la decisió popu­lar sobre una qüestió de gran calat, que afecta el destí col·lec­tiu i marca un abans i un després no tan sols en la política, sinó també en la vida cor­rent i en els interes­sos dels ciu­ta­dans cri­dats a votar.

Així va suc­ceir –per exem­ple– la pri­ma­vera de 1931, quan es van cele­brar unes elec­ci­ons muni­ci­pals en què, segons el sen­tir de bona part de la ciu­ta­da­nia –espe­ci­al­ment a les zones urba­nes–, el que es votava no era tan sols el govern local de ciu­tats i pobles, sinó un sí o un no glo­bal a tota una situ­ació política gene­ral del país, encar­nada en una monar­quia des­pres­ti­gi­ada per la seva impli­cació en la dic­ta­dura del gene­ral Primo de Rivera i per la seva inca­pa­ci­tat d'accep­tar i assu­mir el des­a­fi­a­ment d'una soci­e­tat emer­gent que rebut­java un Estat oligàrquic i de cacics. Va ser aquest fet el que va fer pos­si­ble que les elec­ci­ons del 12 d'abril, en donar la victòria als repu­bli­cans i, a Cata­lu­nya, a l'Esquerra Repu­bli­cana, pro­vo­ca­ren la cai­guda dels Bor­bons, que regien la monar­quia espa­nyola d'ençà de l'any 1700, i la pro­cla­mació de la Segona República. El 14 d'abril, Lluís Com­panys, regi­dor electe de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, pro­clamà la República –abans que no fos pro­cla­mada a Madrid–, i, una estona després, el líder d'Esquerra, Fran­cesc Macià, pro­clamà la República cata­lana. “En nom del poble de Cata­lu­nya –digué Macià– pro­clamo l'Estat català sota el règim d'una República cata­lana que lliu­re­ment i amb tota cor­di­a­li­tat anhela i demana als altres pobles d'Espa­nya llur col·labo­ració en la cre­ació d'una con­fe­de­ració de pobles ibèrics.”

De la mateixa forma, les pro­pe­res elec­ci­ons, con­vo­ca­des pel dia 25 de novem­bre, són molt més que uns comi­cis per deci­dir qui ha de ges­ti­o­nar la greu doble crisi –política i econòmica– que patim, agreu­jada per una erràtica Europa, que –com ha escrit amb el seu habi­tual rigor Josep-Maria Vallès– sem­bla entre­gada “al sal­va­ment dels poders finan­cers a costa dels drets polítics, soci­als i econòmics dels seus ciu­ta­dans”. Aques­tes elec­ci­ons del 25 de novem­bre van molt més enllà de la política ordinària –tot i ser aquesta, a hores d'ara, tan exi­gent com urgent–, per pola­rit­zar-se –de forma imme­di­ata– en la neces­si­tat que se cele­bri un referèndum –o una con­sulta– per comp­ta­bi­lit­zar el número de cata­lans par­ti­da­ris que Cata­lu­nya asso­leixi “estruc­tu­res d'estat”, i –de forma medi­ata– per ence­tar, si la volun­tat dels cata­lans és majo­ritària en aquest sen­tit, el procés que porti a la inde­pendència de Cata­lu­nya, prèvia la seva secessió d'Espa­nya i sem­pre que la inde­pendència no com­porti l'exclusió de Cata­lu­nya de la Unió Euro­pea.

De fet, el pre­si­dent Mas va actuar cor­rec­ta­ment en con­vo­car les elec­ci­ons, atès que la mani­fes­tació de l'11 de setem­bre va expres­sar unes exigències que no esta­ven reco­lli­des en el pro­grama amb el qual CiU va arri­bar a la Gene­ra­li­tat després de les dar­re­res elec­ci­ons. I és que, aquest nou pro­grama que la mani­fes­tació va treure al car­rer, pot ser que sigui el que pre­fe­rei­xin majo­ritària­ment els cata­lans o pot ser que no ho sigui, però, per saber-ho, s'han de con­vo­car elec­ci­ons. Aques­tes elec­ci­ons, que con­tem­plen com última meta la inde­pendència de Cata­lu­nya –con­si­de­rada per molts cata­lans una pos­si­bi­li­tat real, una aspi­ració jus­ti­fi­cada, una con­su­mació històrica i un futur ven­turós–, són, doncs, el pri­mer epi­sodi d'una bata­lla que pot ser llarga i, com totes les bata­lles, amb dal­ta­bai­xos impre­vis­tos i cos­tos impor­tants. Una nova “bata­lla de l'estar” que deci­dirà si Cata­lu­nya s'incar­dina a Europa com un estat inde­pen­dent o bé for­mant part d'Espa­nya, i que ha estat pos­si­ble perquè Cata­lu­nya ha gua­nyat prèvia­ment, de forma ampla, la “bata­lla del ser”, és a dir, la bata­lla per la refacció de la seva rea­li­tat naci­o­nal. Una bata­lla llarga, ence­tada fa segle i mig amb la Renai­xença, també amb avenços i retro­ces­sos noto­ris, però que al final s'ha decan­tat a favor de Cata­lu­nya gràcies a un esforç col·lec­tiu tan deci­dit com sos­tin­gut. Si algú ho dubta, que pensi en el que diria un català mort a qual­se­vol indret de Cata­lu­nya a començaments del segle XX, si avui res­sus­cités i es pas­segés pel seu país: no s'ho creu­ria.

Aquesta reflexió pro­voca dues con­clu­si­ons. En pri­mer lloc, que el moment històric que estem vivint –qual­se­vol que sigui el seu desen­llaç– no és la con­seqüència pun­tual d'uns fets imme­di­ats que l'han pro­vo­cat. Res més lluny de la rea­li­tat: les greus deci­si­ons que amb tota segu­re­tat pren­drem, de forma més o menys imme­di­ata, seran la cul­mi­nació d'un llarguíssim procés de recu­pe­ració d'un sen­tir i d'una volun­tat col·lec­tiva, pro­ta­go­nit­zat de forma anònima per tot un poble, el que fa que sigui un feno­men històric sin­gu­lar. I, en segon terme, que els que par­ti­ci­pin en les elec­ci­ons del pro­per dia 25 no es poden enga­nyar a si matei­xos: el que esta­ran dient, quan dipo­si­tin el seu vot, és si estan a favor o no de la inde­pendència de Cata­lu­nya, una decisió, si és afir­ma­tiva, tan res­pec­ta­ble com la contrària, i que exi­girà en qual­se­vol cas, per la seva trans­cendència, que s'adopti amb tanta lli­ber­tat d'espe­rit com prudència política, per mati­sar el man­dat de l'ètica de les con­vic­ci­ons amb les exigències de l'ètica de les res­pon­sa­bi­li­tats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.