Opinió

La Catalunya industrial

L'‘Atles de la industrialització de Catalunya (1750-2010)' ens obre també una perspectiva política. Sense indústria, o amb menys, ens en cal una de nova, i aquest és el repte de futur

Fa apro­xi­ma­da­ment un mes que es va pre­sen­tar al Cer­cle d'Eco­no­mia l'Atles de la indus­tri­a­lit­zació de Cata­lu­nya (1750-2010), edi­tat per l'edi­to­rial Vicens Vives i la col·labo­ració de l'obra social de Cata­lu­nya Caixa. Han diri­git l'obra els pro­fes­sors Jordi Nadal Oller, Josep M. Benaul i Car­les Sudrià, els matei­xos que aviat farà deu anys (2003) van publi­car l'Atlas de la indus­tri­a­li­zación de España, 1750-2000, edi­tat per Crítica i el BBVA.

Els autors asse­nya­len de bon començament que el nou atles té una òptica més com­pren­siva, i abasta els fenòmens de caràcter demogràfic i ter­ri­to­rial que acom­pa­nyen i són causa i efecte del mateix procés d'indus­tri­a­lit­zació, i una capa­ci­tat major d'apro­xi­mació en el detall. Però més enllà d'això, els autors par­len d'un canvi de pers­pec­tiva molt relle­vant. Fa deu anys tots estàvem con­vençuts d'una mutació que aca­ba­ria impo­sant el pre­do­mini i l'hege­mo­nia dels ser­veis, rele­gant la indústria a un paper secun­dari. Ara, en canvi, la rea­li­tat ens ha situat davant d'un nou para­digma. Els ser­veis tenen i tin­dran un caire com­ple­men­tari del sec­tor indus­trial. “Pot haver-hi una indústria més o menys potent amb uns ser­veis defi­ci­ents, però no a la inversa.” Així, doncs, visió més de con­junt i alhora un accent més radi­cal a favor de la indústria.

L'iti­ne­rari que ens pro­po­sen els autors, acom­pa­nyats de diver­sos col·labo­ra­dors per a cada capítol, és extre­ma­da­ment sug­ge­ri­dor. Pri­mer ens posen davant d'una evidència històrica: el des­gast i la fatiga de la soci­e­tat cata­lana després dels con­flic­tes de la segona mei­tat del segle XVII. I la reacció. “Muti­lat després de la guerra de Sepa­ració i sotmès a un nou règim polític a par­tir de la guerra de Suc­cessió, el país català va renun­ciar durant el segle de les llums a la rei­vin­di­cació col·lec­tiva, és a dir, a l'auto­go­vern, per entre­gar-se a la rei­vin­di­cació indi­vi­dual i als nego­cis de cadascú. Riquesa i benes­tar mate­rial en lloc de càrrecs i honors.”

A par­tir d'aquesta cir­cumstància, Àlex Sánchez ens situa en els pri­mers pas­sos de la indus­tri­a­lit­zació, de 1750 a 1832, el paper dels aiguar­dents, la nave­gació oceànica, les indi­a­nes, la impor­tació de cotó en floca i el desen­vo­lu­pa­ment de la manu­fac­tura. Els tres direc­tors abor­den el capítol nuclear del període 1833-1935 que, amb tots els alts i bai­xos, les con­tra­dic­ci­ons i les limi­ta­ci­ons dels mer­cats, van aca­bar situ­ant Cata­lu­nya com la “Fàbrica d'Espa­nya” en expressió feliç d'una expo­sició memo­ra­ble que també va coor­di­nar el pro­fes­sor Jordi Nadal. El període de 1935 a 1975 que ens pre­senta Jordi Cata­lan ens alerta de la recu­lada, la paràlisi en la guerra i la més imme­di­ata post­guerra, i després la superació en l'adver­si­tat fins asso­lir un clímax indus­trial. Joa­quim Solà, Xavier Sàez i Mont­ser­rat Ter­mes asse­nya­len el marc entre dues cri­sis del període 1976-2010, amb un procés crític de desin­dus­tri­a­lit­zació i de risc de pèrdua d'empenta, com­pe­ti­ti­vi­tat i capa­ci­tat inno­va­dora. Jordi Malu­quer de Motes ens fa la pers­pec­tiva euro­pea del període més recent.

El volum i la qua­li­tat de la infor­mació és extra­or­di­nari i ens aporta unes dades sense pre­ce­dents per ava­luar la peripècia fabu­losa d'un país i la seva població sem­pre sobre­po­sant-se a les adver­si­tats per excel·lir.

El lli­bre ens obre també una pers­pec­tiva política. Sense indústria, o amb menys, ens en cal una de nova, i aquest és el repte de futur. Amb una indústria en retrocés no hi ha futur. Cal, doncs, superar les para­do­xes del pas­sat i enten­dre que no pot con­ti­nuar el male­fici que ens situa sem­pre en un sobre­es­forç cre­a­tiu just quan ens va mala­ment el reco­nei­xe­ment de la nos­tra volun­tat de ser i de deci­dir. En el con­text de la cam­pa­nya que ens acom­pa­nya no és un mal punt: “(...) la tra­jectòria històrica de la indústria cata­lana, que aquest atles vol reco­llir, demos­tra la capa­ci­tat del sec­tor per reac­ci­o­nar davant les difi­cul­tats i rein­ven­tar-se a si mateix. El lle­gat de la indus­tri­a­lit­zació, com a experiència històrica i com a forja de conei­xe­ment i d'acti­tuds, ha de ser­vir per recu­pe­rar l'empenta per­duda.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.