Opinió

Un estat fora de l'OTAN?

No cal que cerquem exemples d'estats alternatius en el cas de quedar-nos-en fora. No hi ha antecedents. I aquesta realitat no ens hauria de causar vertigen

Quan el pre­si­dent Artur Mas ens diu que el futur estat català no tin­dria exèrcit i s'inte­gra­ria, per a la seva segu­re­tat i defensa, a l'estruc­tura de l'OTAN no ens explica el que com­por­ta­ria aquesta opció estratègica. L'hi faré, amb tots els meus res­pec­tes, algu­nes objec­ci­ons.

Pri­mera objecció: El fun­ci­o­na­ment de l'OTAN es regula pel Trac­tat de l'Atlàntic Nord, sig­nat a Was­hing­ton el 4 d'abril de 1949 pels estats fun­da­dors i que en el seu arti­cle 5 esta­bleix el prin­cipi de defensa col·lec­tiva. Per exer­cir-lo és indis­pen­sa­ble dis­po­sar d'unes for­ces arma­des pròpies. Quan el pre­si­dent Mas ens pro­posa un estat com Holanda o Dina­marca no ens diu que, pro­ba­ble­ment, hauríem d'aca­bar cre­ant un exèrcit modern que, pel cap baix, ens com­por­ta­ria un 1,4% del PIB (uns 3.000 mili­ons d'euros anu­als). Es trac­ta­ria d'un dis­pendi insos­te­ni­ble per a Cata­lu­nya. D'altra manera l'Aliança hau­ria de modi­fi­car les seves nor­mes d'ingrés o fer com Islàndia, l'únic mem­bre de l'OTAN que no pos­se­eix força mili­tar pròpia i que es va unir amb la con­dició que no es veu­ria forçat a par­ti­ci­par en cap esde­ve­ni­ment bèl·lic.

Segona objecció: El 12 de març de 1986 es va rea­lit­zar un referèndum per rati­fi­car l'adhesió d'Espa­nya al Trac­tat, feta el 30 de maig de 1982 pel govern d'UCD pre­si­dit per Leo­poldo Calvo Sotelo. Aquell referèndum va sig­ni­fi­car la con­versió atlan­tista del PSOE. A Cata­lu­nya gua­nya­ria el “no” per un 53,72% (un total d'1.466.639 vots dels 2.898.112 eme­sos). Navarra i Euskadi també hi varen votar en con­tra. Pot el pre­si­dent Mas mani­fes­tar tan con­tun­dent­ment la seva fe atlan­tista sense con­sul­tar nova­ment el poble?

Ter­cera objecció: CiU, que en aque­lla cam­pa­nya es mani­festà clara­ment atlan­tista, va lli­gar l'ingrés a la CEE l'1 de gener de 1986 amb la per­manència a l'Aliança, con­si­de­rant-la un com­ple­ment cohe­rent amb la incor­po­ració d'Espa­nya a Europa. Vin­cu­lar l'Europa dels Pobles amb l'OTAN va ser una mani­pu­lació infor­ma­tiva envers l'elec­to­rat.

El Pla Mars­hall (Euro­pean Reco­very Pro­gram) i la mateixa fun­dació del Trac­tat de Roma no es pot des­lli­gar de l'ope­ració de con­ver­tir Europa en una colònia al paire dels interes­sos de Wall Street i del Pentàgon. El com­plex mili­tar-indus­trial, que seria cli­ent poten­cial nos­tre, ha aca­bat cre­ant una superes­truc­tura OTAN-UE que avui blo­queja una res­posta alter­na­tiva i rup­tu­rista per a la sor­tida de la crisi.

Quarta objecció: L'Aliança Atlàntica no ha garan­tit ni la pau ni la segu­re­tat. Quan s'han produït greus con­flic­tes ha estat al ser­vei espuri dels interes­sos geo­es­tratègics del Pentàgon. Ho vàrem com­pro­var durant la Revo­lució dels Cla­vells a Por­tu­gal i en les guer­res de Bòsnia i Kosovo (que ha pas­sat de ser una regió sèrbia a ser un pro­tec­to­rat nord-ame­ricà).

Accep­tar l'aixo­pluc de l'Aliança ens pot com­por­tar dependències econòmiques, tec­nològiques i energètiques que con­di­ci­o­na­rien el nos­tre futur desen­vo­lu­pa­ment. Allò cor­recte, lla­vors, seria que la pre­gunta del referèndum incor­porés si volem un estat propi dins o fora de l'OTAN.

No cal que cer­quem exem­ples d'estats alter­na­tius en el cas de que­dar-nos-en fora. No hi ha ante­ce­dents. I aquesta rea­li­tat no ens hau­ria de pro­vo­car ver­ti­gen. Podem cons­truir amb esforç i eficiència un estat des­mi­li­ta­rit­zat i des­nu­cle­a­rit­zat líder a la Medi­terrània; sòlida­ment supor­tat per l'excel·lència d'una “eco­no­mia verda” i un model energètic basat en les ener­gies reno­va­bles, com ho estan fent Japó i Ale­ma­nya després de l'acci­dent de Fukus­hima. Un estat propi ha de ser el prin­cipi d'una ine­vi­ta­ble revo­lució política, econòmica i social (com ha esde­vin­gut el cas islandès), naci­o­na­lit­zant els prin­ci­pals sec­tors que poden garan­tir la justícia social, l'ener­gia, la sani­tat i l'edu­cació.

Un Estat català dins l'OTAN? D'entrada, no. Hem que­dat prou escal­dats pel colo­ni­a­lisme espa­nyol per dei­xar-nos enta­ba­nar per l'auto­ri­ta­risme atlan­tista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.