Opinió

opinió

Un exemple de compromís i categoria moral

De Puig ha estat el polític gironí que ha ocupat els càrrecs de responsabilitat més alts dins la Unió Europea

La mort de Lluís Maria De Puig és un tràngol de molt mal empas­sar. En temps com els que cor­ren, la seva absència ens obliga a rei­vin­di­car la cate­go­ria moral en l'exer­cici de la política. De Puig va ser un home cul­ti­vat i estudiós; un his­to­ri­a­dor pro­fund, amb un pòsit acadèmic de gran den­si­tat, que ha con­tribuït a posar llum sobre els epi­so­dis més com­ple­xos de la guerra del Francès a casa nos­tra; ha estat un polític ele­gant, cor­dial en el tracte, obert al diàleg, precís en el dis­curs i, sobre­tot, hem tin­gut a l'abast una per­sona honesta, afa­ble i exem­plar en la repre­sen­tació de la volun­tat popu­lar.

Els valors que repre­sen­tava Lluís Maria De Puig són, pre­ci­sa­ment, els que està esfi­la­gar­sant l'estesa de des­pre­o­cu­pació con­ser­va­dora que inunda la política. En aquests moments, hem de rei­vin­di­car el record de Lluís Maria com un punt de referència de l'exer­cici de la política, entès com el meca­nisme exacte per posar el conei­xe­ment, i la capa­ci­tat intel·lec­tual, al ser­vei de la soci­e­tat. Europa el tro­barà a fal­tar com l'euro­pe­ista con­vençut que va ser. I també com a defen­sor del diàleg. Tro­barà a fal­tar, sobre­tot, la natu­ra­li­tat que el por­tava a com­por­tar-se amb el mateix sen­tit de la res­pon­sa­bi­li­tat tant en la nego­ci­ació, en nom del Con­sell d'Europa, en el con­flicte entre Rússia i Geòrgia, per Abkhàzia i Ossètia del Sud, com en un arros­sada popu­lar a Gar­ri­go­les, en cam­pa­nya elec­to­ral. I aquest també és un valor que ens que­darà de Lluís Maria i que els soci­a­lis­tes hem de rei­vin­di­car com a propi. És per­fec­ta­ment cone­gut que De Puig ha estat el gironí que ha ocu­pat els càrrecs de res­pon­sa­bi­li­tat més alts a Europa. Ha estat un dels polítics amb un major con­tin­gut –i una visió trans­ver­sal més nítida de la rea­li­tat dels que han donat les comar­ques giro­ni­nes–, en la línia del que va ser el seu amic Ernest Lluch. De fet, ha pre­si­dit la fun­dació que porta el seu nom fins al final. La pre­sidència de l'Assem­blea del Con­sell d'Europa el va por­tar arreu del món i en aquest tra­jecte –i en les tro­ba­des que va man­te­nir amb repre­sen­tants dels països més diver­sos– va ampliar una visió de la rea­li­tat glo­bal que el feia estar encara més con­vençut, si fóra pos­si­ble, del paper d'Europa en la cons­trucció de la nova rea­li­tat mun­dial, de la qual el nos­tre país també en forma part. Serà difícil pas­sar els dies que vénen sense Lluís Maria De Puig. Però ens que­darà la seva presència intel·lec­tual en mol­tes de les nos­tres refle­xi­ons com a per­so­nes i com a poble. Ha mar­xat la per­sona, però ens queda el refe­rent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.