Opinió

Raimon 50

Amarat d'amor podrà enyorar en la solitud d'un pis, en un llit de mida italiana, l'absència i delir-se pel retorn

El 30 de novem­bre de 2012, un públic enfer­vo­rit omplia el Liceu de les Ram­bles bar­ce­lo­ni­nes per com­par­tir i com­me­mo­rar el reci­tal que, el 1962, Rai­mon havia fet actu­ant per pri­mera vegada a Bar­ce­lona, al Fòrum Vergés. Després de cin­quanta anys, Rai­mon can­vi­ava l'esce­nari del car­rer Bal­mes, el local de clas­ses alter­na­ti­ves, de reu­ni­ons clan­des­ti­nes, de cinefòrums com­pro­me­sos, per l'esce­nari de les eufòries des­fer­ma­des i dels dra­mes més íntims de la bur­ge­sia bar­ce­lo­nina. Com picant l'ullet a un públic d'antics ado­les­cents madurs dis­po­sats a escla­tar en aplau­di­ments a les velles insi­nu­a­ci­ons direc­tes d'algu­nes cançons, Rai­mon va col·locar en el seu reci­tal la seva “punxa del temps” i va fer res­so­nar, entrant per la porta del dar­rere, La Inter­na­ci­o­nal en el vell reno­vat Liceu.

Amb motiu de l'edició, el 1993, de la seva Inte­gral, Rai­mon va escriure: “Sóc d'aque­lles per­so­nes que en ple caos tenen neces­si­tat d'ordre i que quan s'orde­nen enyo­ren el caos.” I pot­ser aquesta con­tra­dicció insal­va­ble és la que mou una obra de cre­ació cons­tant, de recu­pe­ració de temes, cançons i autors, de lli­gam de clàssics i moderns, de referències i dedi­catòries a per­so­nat­ges i artis­tes impli­cats o de vells llui­ta­dors per les lli­ber­tats col·lec­ti­ves. Però mal­grat el que el mateix Rai­mon pugui afir­mar, en la pro­gres­siva evo­lució de la seva obra hi ha molt més ordre que caos, hi ha un fil con­duc­tor molt evi­dent, un recor­re­gut clar i una volun­tat de reco­pi­lació i orde­nació sis­temàtica que es mani­festa en els seus reci­tals de síntesi. Ho va demos­trar al Palau Sant Jordi el 23 d'abril de 1993, el mateix any de la seva Inte­gral, hi tor­na­ria només a tall d'exem­ple en els seus Reci­tals al Palau de maig i juny de 1997, ens n'ofe­ri­ria una mos­tra sin­gu­lar i riquíssima en el seu directe de Clàssics i no del TNC del 17 al 20 d'octu­bre de 2002 o, per exem­ple, per a recor­dar-nos la seva cons­tant presència inter­na­ci­o­nal el seu doble àlbum Rai­mon a l'Olym­pia, que recull els reci­tals del 7 de juny de 1966 i de 13 de juny de 2006.

En tots els casos és la mateixa volun­tat d'orde­nació i de pre­sen­tació de con­junt, d'inte­gració dels seus moments cul­mi­nants i la seva expli­cació incor­po­rada en aquests tre­balls de síntesi. Sense cap renúncia als reci­tals vibrants de Madrid o del cam­pus de Bella­terra, per citar-ne dos, la insis­tent volun­tat de reca­pi­tu­lar es fa del tot evi­dent en aquest reci­tal dels cin­quanta anys de la seva pri­mera actu­ació a Bar­ce­lona. És, en molts sen­tits, una crònica biogràfica adap­ta­ble a cada cas per­so­nal dels milers que hem vist madu­rar Rai­mon i hem madu­rat dar­rere seu veient com el temps s'escola.

Inter­canviàvem fre­tu­ro­sos, en els pri­mers sei­xanta, encara ado­les­cents d'ins­ti­tut, aquell pri­mer disc que ens par­lava de temes nous amb accent valencià. Aquell disc de 45 rpm, un sen­zill (sin­gle) amb un jove estu­di­ant uni­ver­si­tari recol­zat en una paret de maons d'ambi­ent d'apa­rença subur­bial o d'arqui­tec­tura indus­trial gas­tada, la cara afi­nada, una mirada neta i des­con­cer­tada, amb un jer­sei grui­xut de llana i la gui­tarra cap per avall. I ja no dei­xaríem, mai més, de seguir la pet­jada d'un can­tant que ens par­lava amb cançons de temes nor­mals. De la pedra o de la pluja, que plou poc o plou massa; de la terra de pai­sat­ges, de colors, de pati­ments, de llui­tes, la terra que Rai­mon i tots hem mirat i hem vis­cut; de l'aigua que és blanca, malva, verda, blava, rosa; de l'aigua, la terra, l'aire i el foc; de la vida i del sen­tit de la vida i del pas del temps; del que som; de la llum que s'enfuig i que s'apaga, del gran fum de la terra. De l'evo­cació del pas­sat, el pre­sent i el futur, “amb més records que pro­jec­tes/ amb més pas­sat que futur/ amb un pre­sent prim com sem­pre/ amb una vida que fuig” i mal­grat tot, una pulsió opti­mista i sen­si­ble, deli­ca­da­ment bus­cant una dolçor intan­gi­ble, “Si vols pre­sent t'ompliré de carícies/ si vols records t'ofe­riré els més bells/ si vols futur t'ompliré d'espe­ran­ces/ vull viure el temps ben acor­dat amb tu”.

Frisàvem, i encara ara, per escol­tar el silenci que és antic i molt llarg, per evo­car la lluita que és sorda i cons­tant, per dir que no a tan­tes coses, per sor­tir al car­rer una i tan­tes vega­des com cal­gui, per superar la nit que és llarga i no s'acaba mai, per reco­llir la força d'un poble sofrent por­tada pel vent, per esta­blir el ple domini de la lli­ber­tat sovint només intuïda i insi­nu­ada, vis­cuda per unes quan­tes hores amb força reno­vada per seguir vivint; per com­ba­tre la por, per alçar-se con­tra la pau impo­sada de la por, per afir­mar cri­dant que no som d'eixe món, per superar el drama comú de l'any qua­ranta quan Rai­mon va néixer, aquell any quan encara no havien mort tots i quan es feia ben evi­dent que “tots, tots havíem per­dut”. Perquè i aquí el públic es des­ferma “jo vinc d'un silenci/ que no és resig­nat,/ d'on comença l'horta/ i acaba el secà./.. qui perd els orígens/ perd iden­ti­tat”.

Rai­mon lliga Xàtiva i València, Bar­ce­lona i Palma, els records d'infan­tesa “ben aga­fat de la seua mà/ per pri­mera volta vaig vore el mar”, els amics, els autors esti­mats (Espriu i Ausiàs March, prin­ci­pal­ment), l'amor i la terra. “Men­tre m'enve­lleixo en el llarg esforç/ de pas­sar la rella damunt els records/ he mirat aquesta terra”. En aquest punt de con­tacte entre l'horta i el secà, Rai­mon tras­llada amb fina sen­si­bi­li­tat el tre­ball de la terra a la vida amo­rosa. Tre­ba­lla el cos de la dona esti­mada “com tre­ba­lla la terra/ el llau­ra­dor del meu poble”, però enllu­er­nat de la claror medi­terrània a la badia de Palma veu com al llit des­cansa nua la dona esti­mada i “tot el meu cos s'amara/ de cel, de mar, d'amor”.

Ama­rat d'amor podrà enyo­rar en la soli­tud d'un pis, en un llit de mida ita­li­ana, l'absència i delir-se pel retorn “Vindrà el teu cos que suau­ment em poses/ en el meu cos quan ens sen­tim ben junts/ i flo­ri­ran millor que mai les roses/ a poc a poc ens clou­rem com un puny”. I un puny que es clou len­ta­ment, s'alça al mig de l'esce­nari en un acte sublim d'amor; un puny que evoca també amb ten­dresa els punys dels pri­mers de maig de La Inter­na­ci­o­nal de la infància amb la mare, del car­rer Blanc, el puny també de l'amic Andreu, tor­si­many de metall. Rai­mon 50, pas­sat, pre­sent i futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.