Opinió

Salut, Vilaweb i família

Ha sabut fer compatible un periodisme a la xarxa, modern, independent i de qualitat, amb un compromís cívic, radical, al servei de la consolidació de l'espai nacional català al ciberespai

La inter­net cata­lana té molts motius per cele­brar la con­so­li­dació d'un espai català al cibe­res­pai. I en aquesta pro­gressió cap a la nor­ma­li­tat de la nació en l'era digi­tal, el mèrit pri­mor­dial es deu a la soci­e­tat civil i a l'acti­visme volun­ta­rista. Ho recordo aquests dies per una raó: Vilaweb acaba de com­plir divuit anys. Enho­ra­bona i per molts anys!

Com tan­tes coses en aquest país, Vilaweb és molt més que un diari digi­tal. Sí, és un diari digi­tal en xarxa, i com a tal té en la infor­mació d'actu­a­li­tat la seva missió per excel·lència. Però ningú que aquests anys hagi visi­tat les seves pàgines haurà pas­sat per alt la intenció edi­to­rial i infor­ma­tiva que ha ins­pi­rat sem­pre el pro­jecte dels seus fun­da­dors, els peri­o­dis­tes Vicent Par­tal i Assumpció Maresme, des que en un llunyà 1996 empren­gue­ren el tra­jecte.

Divuit no són gai­res anys en la història del peri­o­disme. Però, en la breu història del ciber­pe­ri­o­disme català, Vilaweb no és sols el diari degà, sinó un model pio­ner del nou peri­o­disme, inno­va­dor en tec­no­lo­gies i en ser­veis i exem­ple a seguir pels seus com­pe­ti­dors. No entraré a deta­llar les apor­ta­ci­ons fetes per l'equip direc­tiu i pro­fes­si­o­nal al camp del peri­o­disme digi­tal i mul­timèdia sobre­tot en l'era del web 2.0. En rea­li­tat, la seva tra­jectòria d'èxit, arri­bant a situar-se avui entre els pri­mers mit­jans digi­tals en català –el febrer acon­se­guia la ter­cera posició, amb 644.090 usu­a­ris únics, dar­rere de Tele­visió de Cata­lu­nya i del diari Ara–, resu­meix bona part del tra­jecte d'adap­tació del món de la cul­tura cata­lana a l'era d'inter­net.

Òbvi­a­ment, avui la riquesa de la inter­net cata­lana és per for­tuna tan evi­dent que l'elogi d'una tra­jectòria par­ti­cu­lar com la de Vilaweb no sig­ni­fica dei­xar de valo­rar la vita­li­tat exis­tent en el peri­o­disme digi­tal en català i en tants altres sec­tors. La “família” del ciber­pe­ri­o­disme en català es va engran­dint no sols a Cata­lu­nya, sinó a tots els Països Cata­lans. Limi­tant-nos a Cata­lu­nya, i a part dels grups tra­di­ci­o­nals (oferta de la CCMA, ver­si­ons en català dels dia­ris La Van­guar­dia i El Periódico, dia­ris Ara i El Punt Avui), nous grups sor­gits al cibe­res­pai sem­blen con­so­li­dar-se també amb audiències nota­bles (els dos més des­ta­cats són Nació digi­tal i Cat­me­dia).

Ara bé, allò que al meu enten­dre fa de Vilaweb un exem­ple únic del peri­o­disme català ha estat la seva aposta per superar les coti­lles de l'antiga premsa ter­ri­to­rial i pro­po­sar un nou model rup­tu­rista, tant en les tècni­ques com en la visió edi­to­rial. En efecte, els trets defi­ni­dors de la seva tra­jectòria es podrien resu­mir en els següents. Pri­mer, línia edi­to­rial en defensa de la nació cata­lana entesa com a Països Cata­lans, en el sen­tit plu­ral de Joan Fus­ter, i decla­ra­da­ment inde­pen­den­tista pel que fa al procés ende­gat a Cata­lu­nya (el recent lli­bre de Par­tal, A un pam de la inde­pendència, ho rea­firma). Segon, cober­tura infor­ma­tiva real dels Països Cata­lans (amb més de 90 edi­ci­ons locals) i de la resta del món, vist des de l'interès dels Països Cata­lans. Ter­cer, inno­vació per­ma­nent en el món d'inter­net (incor­po­ració de l'IPTV, de la pla­ta­forma de blogs, dels mapes poste­lec­to­rals, etc.). I per aca­bar, acti­visme mili­tant a favor de la inter­net cata­lana en totes les seves expres­si­ons. En aquest sen­tit, la seva pla­ta­forma de blogs per­so­nals és impres­si­o­nant: només cal fer-hi una ullada (blocs.​mesvilaweb.​cat) per intuir la immen­si­tat de la cre­a­ti­vi­tat dels inter­nau­tes i per loca­lit­zar, pot­ser, alguna mina d'or per als pro­pis interes­sos. En resum, penso que ens hem de feli­ci­tar perquè Vilaweb ha sabut fer com­pa­ti­ble un peri­o­disme a la xarxa, modern, inde­pen­dent i de qua­li­tat, amb un com­promís cívic, radi­cal, al ser­vei de la con­so­li­dació de l'espai naci­o­nal català al cibe­res­pai, més enllà de les divi­si­ons polítiques i admi­nis­tra­ti­ves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.