Opinió

Alsacians sense Alsàcia

El resultat del referèndum ha estat
una sorpresa

Sem­blava fet. Les enques­tes havien estat clara­ment favo­ra­bles, la impressió que treia l'obser­va­dor de l'Alsàcia amiga era d'una accep­tació força estesa del pro­jecte de fusió admi­nis­tra­tiva que dona­ria lloc a una col·lec­ti­vi­tat única d'Alsàcia, una mena, si voleu, i sal­vant totes les diferències, de man­co­mu­ni­tat d'Alsàcia. El resul­tat del referèndum del 7 d'abril ha estat una sor­presa. El fracàs rotund de l'accep­tació del pro­jecte no per­met cap dubte: a l'Alt Rin han par­ti­ci­pat el 37,18% dels elec­tors i el 55,74% han votat “no”; al Baix Rin, el sí ha estat majo­ri­tari amb un 67,53% dels vots, però només han votat el 35,11% dels elec­tors. L'adopció del pro­jecte reque­ria a favor del sí més del 50% dels sufra­gis eme­sos a cada un dels dos depar­ta­ments.

Les refor­mes ter­ri­to­ri­als a França sem­pre han estat, a més de difícils, dolo­ro­ses. Es parla del mil­fu­lles ter­ri­to­rial francès: 30.000 muni­ci­pis, man­co­mu­ni­tats, metròpolis, depar­ta­ments, regi­ons i, per damunt de tot, París, l'ema­nació política de tots els poders. Hom diria que aquell vell debat del 1793 entre els mon­tag­nards cen­tra­lit­za­dors i els giron­dins fede­ra­lis­tes con­ti­nua viu, sense tan­car, però amb la columna de ferro de la victòria dels mon­tag­nards ben assen­tada.

És sabut, i ha que­dat nova­ment con­fir­mat, que en moments de crisi social –França no s'ha des­lliu­rat de la gran crisi actual– con­vo­car referèndums resulta perillós per al poder con­vo­cant, sobre­tot si se sot­me­ten a votació qüesti­ons ins­ti­tu­ci­o­nals. El 1969, amb el país damunt davall després del maig del 68, Gau­lle va con­vo­car un referèndum sobre la regi­o­na­lit­zació, i la res­posta fou un no mas­siu. De Gau­lle, desau­to­rit­zat, dimití. Un exem­ple més recent fou el referèndum del maig del 2005 con­vo­cat ino­por­tu­na­ment per Chi­rac, també en temps de crisi social, sobre el trac­tat que ins­tituïa la Cons­ti­tució Euro­pea: vot mas­siu en con­tra, fins i tot d'euro­peis­tes. En tals oca­si­ons molts elec­tors con­si­de­ren, en pri­mer lloc, l'opor­tu­ni­tat de cas­ti­gar el poder polític, del signe que sigui.

Aqueixa cons­tant ha inter­vin­gut ara a escala regi­o­nal com una de les raons del fracàs de la pro­posta, ado­bat pel tra­di­ci­o­nal immo­bi­lisme francès en matèria ter­ri­to­rial –en aquest sen­tit, els alsa­ci­ans s'han com­por­tat com a fran­ce­sos modèlics – i per la des­con­fiança envers els gover­nants. La fusió admi­nis­tra­tiva havia de repre­sen­tar una reducció sig­ni­fi­ca­tiva de la des­pesa pública; els elec­tors no s'ho han cre­gut.

Una altra raó, aquesta de molt pes, ha estat la poli­tit­zació del referèndum. I és lògic que s'hagi poli­tit­zat, al cap i a la fi un referèndum és essen­ci­al­ment un acte polític. Però la poli­tit­zació hau­ria d'haver estat equi­li­brada, i només han poli­tit­zat a fons, amb duresa, els par­ti­da­ris del no, que cons­tituïen un front hete­ro­geni: el PCF, el Front de Gauche, de Jean-Luc Mélenc­hon, el FN, de Marine Le Pen, i els sin­di­cats FO i CGT, agres­siu dialècti­ca­ment, fort com a opo­sició. Els par­tits grans, el PSF i l'UMP, s'han mos­trat divi­dits o tebis en el seu pro­nun­ci­a­ment.

Els pro­mo­tors del sí han invo­cat raons tècni­ques, admi­nis­tra­ti­ves, d'eficiència, d'esca­les d'eco­no­mia i, a tot esti­rar, d'exigència democràtica. Tot molt fred, dis­tant, no han gosat posar Alsàcia en el cen­tre de la cam­pa­nya. En canvi, els defen­sors del no han emprat l'arti­lle­ria pesant: “Vull Alsàcia fran­cesa”, “Atenció! Amenaça greu per a la República”, “No tin­dreu pas Alsàcia”, “Igual­tat per a tots els fran­ce­sos”...

I ara què? Difícil­ment es podrà tor­nar a pre­sen­tar un pro­jecte sem­blant. I és il·lusori que se'n pugui pre­sen­tar un de més ambiciós. Afec­tarà aquest fracàs la iden­ti­tat alsa­ci­ana? Pro­ba­ble­ment sí. Almenys la col·lec­ti­vi­tat hau­ria fet alguna cosa per a la recu­pe­ració de l'alsacià i de la cul­tura alsa­ci­ana. Altres regi­ons fran­ce­ses interes­sa­des en la fusió admi­nis­tra­tiva, com ara Bre­ta­nya i Nor­man­dia, s'ho pen­sa­ran dues vega­des. Que es fle­xi­bi­litzi el cen­tra­lisme francès ens interessa a tots els euro­peus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.