Opinió

Trenta anys fent mapes

Trenta anys apamant el territori, fent una tasca pacient i altament professionalitzada de coneixement del territori i d'aixecament i definició dels mapes del país

Josep M. Cor­re­dor va evo­car en el pròleg no reei­xit de la cor­res­pondència entre Antoni Rovira i Vir­gili i Ama­deu Hur­tado, publi­cat ara per Fran­cesc Mon­tero, una con­ferència d'Hur­tado a Per­pinyà. Ama­deu Hur­tado hi con­fes­sava el seu drama i el de gent, com ell, por­tats a “rose­gar-se els punys per impotència”, “davant la incon­sistència de la nos­tra gent, que passa amb tanta faci­li­tat dels deli­ris cri­da­ners a la renúncia irres­pon­sa­ble”. Vull insis­tir en aquesta idea que encara avui a vega­des ens domina quan, amb gran faci­li­tat, ens dei­xem endur per una super­fi­ci­a­li­tat esgar­ri­fosa, per fets i fenòmens con­jun­tu­rals que, al cap i a la fi, ben gar­be­llats hau­ran dei­xat ben poca cosa. Hi he pen­sat sovint quan he vist amb quina faci­li­tat dila­pi­dem el nos­tre patri­moni lite­rari, amb quina lleu­ge­resa pas­sem d'una moda a una altra i anem dei­xant a la cuneta les apor­ta­ci­ons més relle­vants de la nos­tra cul­tura que, en comp­tes de for­mar un pòsit enri­qui­dor, esde­ve­nen relíquies obli­da­des. Hem con­sa­grat els noms i els hem incor­po­rat al nos­tre ima­gi­nari col·lec­tiu, però dis­mi­nu­eix el gruix del conei­xe­ment i de la inte­ri­o­rit­zació per la col·lec­ti­vi­tat de tot aquest bagatge. Sem­bla com si haguéssim deci­dit que el destí natu­ral de l'excel·lència és aquest lloc inde­fi­nit i gla­ci­al­ment inhòspit que poden ser els llimbs.

Per aquest meca­nisme hem donat per amor­tit­za­des mol­tes ini­ci­a­ti­ves relle­vants i les hem igno­rat sense donar-hi més importància. Passa sovint amb l'herència rebuda des de prin­ci­pis del segle XX per diver­ses gene­ra­ci­ons en la cons­trucció d'un sis­tema i una xarxa d'equi­pa­ments i infra­es­truc­tu­res, físiques i cul­tu­rals, que tenen una con­tinuïtat ins­ti­tu­ci­o­nal inequívoca mal­grat els sotracs de la història. Hem vis­cut cons­truint el somni nou­cen­tista més d'un segle, i hem anat posant amb paciència les peces d'un edi­fici que res­po­nia a un pro­grama, a un ide­ari, a una pro­posta, sem­pre incom­pleta i ina­ca­bada, però sem­pre pos­si­ble. Una vegada i una altra hem hagut de res­ca­tar del pou de la memòria el fil con­duc­tor dels pro­jec­tes de la Man­co­mu­ni­tat o els pro­jec­tes de la Gene­ra­li­tat repu­bli­cana, on sovint hem tro­bat l'arrel mateixa de les idees i de les pro­pos­tes del cata­la­nisme polític per cons­truir estruc­tu­res d'estat.

Sem­pre m'ha sem­blat més atrac­tiva la idea de la cons­trucció que la idea de la fla­ma­rada efer­ves­cent i per això mateix sem­pre m'ha esgar­ri­fat veure com a vega­des érem capaços de cons­truir som­nis des de la ignorància o des de la indolència. Vull dir que pas­sem per alt el bagatge assu­mit i asso­lit i no valo­rem o donem per fet i des­comp­tat la seva existència.

Totes aques­tes cabòries m'han vin­gut al cap quan he vist el lli­bre 30 anys. Ins­ti­tut Car­togràfic de Cata­lu­nya. L'ambició de la mesura. 1982-2012. (Bar­ce­lona, ICC i Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, 2013). Trenta anys apa­mant el ter­ri­tori, fent una tasca paci­ent i alta­ment pro­fes­si­o­na­lit­zada de conei­xe­ment del ter­ri­tori i d'aixe­ca­ment i defi­nició dels mapes del país. L'ins­ti­tut, la seu de l'ins­ti­tut, la bibli­o­teca i la car­to­teca, les sèries de mapes, els atles edi­tats, les tas­ques desen­vo­lu­pa­des, els infor­mes fets acre­di­ten una tra­jectòria de pri­meríssim nivell, que té les seves arrels, com tan­tes altres coses, en els ser­veis cre­ats per la Man­co­mu­ni­tat i con­ti­nu­ats per la Gene­ra­li­tat. De la mateixa manera que el 1978, el res­ta­bli­ment de la Gene­ra­li­tat és el pont, l'únic pont, amb la legi­ti­mi­tat democràtica i repu­bli­cana, i marca el camí sense pre­ce­dents d'una clara con­tinuïtat ins­ti­tu­ci­o­nal, l'Ins­ti­tut Car­togràfic és ara la cul­mi­nació de la volun­tat expres­sada, des de 1978, de dis­po­sar d'un ser­vei que con­tinués les tas­ques ante­ri­ors. També aquí es dreça un pont amb el pas­sat i es pro­jecta cap al futur. Ho expres­sen des de la seva res­pon­sa­bi­li­tat política Joan Antoni Solans i Oriol Nel·lo, el pri­mer par­lant dels objec­tius ini­ci­als “Emer­gir i créixer” i Nel·lo situ­ant la car­to­gra­fia com a “ins­tru­ment i mirall de pro­jec­tes col·lec­tius” en la seva anàlisi del nou orde­na­ment ins­ti­tu­ci­o­nal de la car­to­gra­fia a l'arren­cada del segle XXI. Els diver­sos col·labo­ra­dors del lli­bre, i tre­ba­lla­dors de l'ins­ti­tut, des­gra­nen els pro­duc­tes, els pro­jec­tes, els àmbits de l'acció de l'orga­nisme, la seva pro­jecció inter­na­ci­o­nal, el seu orde­na­ment ins­ti­tu­ci­o­nal, els suc­ces­sius impul­sos legis­la­tius i una acu­rada cro­no­lo­gia que ens des­vet­lla la den­si­tat de tota una tasca. Convé subrat­llar aquí la llei de 8 d'octu­bre de 1982, de cre­ació de l'Ins­ti­tut Car­togràfic de Cata­lu­nya, i molt espe­ci­al­ment les dues lleis de 2005, la de la infor­mació geogràfica i de l'Ins­ti­tut Car­togràfic de Cata­lu­nya i la de cre­ació de l'Ins­ti­tut Geològic de Cata­lu­nya. Aquesta dar­rera venia a cul­mi­nar l'aspi­ració de donar a una dis­ci­plina de llarga tra­dició els ins­tru­ments ade­quats per com­plir el seu comès.

El direc­tor de l'Ins­ti­tut, Jaume Miranda, resu­meix els objec­tius de la ins­ti­tució en el seu text sobre L'ambició de la mesura. Una carac­terística naci­o­nal, on des­plega el decàleg que resu­meix aquests trenta anys d'acti­vi­tat amb pro­duc­tes excel·lents, una cober­tura car­togràfica de tot el ter­ri­tori i una inter­re­lació estruc­tu­rada amb els muni­ci­pis, per donar una coor­di­nació ade­quada a tot el ter­ri­tori. La tasca cul­mina amb la cre­ació del Regis­tre Car­togràfic, de la comissió de coor­di­nació car­togràfica de Cata­lu­nya i el des­ple­ga­ment del pla car­togràfic de Cata­lu­nya apro­vat el 2010.

Comp­tat i deba­tut, un balanç posi­tiu, una estruc­tura d'estat sòlida i naci­o­nal­ment activa, sovint obli­dada i que en la pre­sen­tació d'aquest balanç de trenta anys mira al futur i ens ense­nya que la res­ti­tució car­togràfica del ter­ri­tori, amb les tec­no­lo­gies més avançades, és una con­dició necessària per actuar en aquest ter­ri­tori amb conei­xe­ment ade­quat de la seva rea­li­tat, mirant-lo de prop i de lluny, apa­mant-lo física­ment per després dibui­xar-lo en el mapa.

Temo només que un afany de sim­pli­fi­cació mal entesa torni a la refosa de Car­togràfic i Geològic i privi el país de l'ambició i de la moder­ni­tat que sovint volem exhi­bir. No és una qüestió de diners, és una qüestió de visió i d'ambició naci­o­nals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.