crònica de França

De polítics narcisistes

Podria sem­blar que els polítics fan política perquè no saben fer altra cosa. Vull dir que entre la mul­ti­pli­ci­tat d'éssers humans que tenen un ego des­me­su­rat i un nar­ci­sisme exa­cer­bat, alguns saben escriure, d'altres pin­ten, d'altres can­ten, juguen al ten­nis o fan ral·lis pel desert. Entre els que no saben fer res de tot això, que no tenen cap talent par­ti­cu­lar, uns quants es deci­dei­xen per la política. En aquest cas, la política seria una mena de vàlvula de segu­re­tat per a nar­ci­sis­tes frus­trats.

La rea­li­tat, molt pro­ba­ble­ment, és més com­plexa i cal reconèixer que, per gua­nyar una elecció, es neces­sita un cert do de gent, aquest talent par­ti­cu­lar que fa que el con­tacte sovin­te­jat amb els altres és espon­tani, fàcil i agra­da­ble. La resta: la moral, l'ètica, el rigor, són valors més rela­tius i la freqüentació, ni que sigui tan­gen­cial, de polítics deixa entre­veure a quin punt aquests valors pas­sen necessària­ment pel doble fil­tre de l'ambició per­so­nal i de la dis­ci­plina de par­tit...

En qual­se­vol cas, els polítics no deuen ser tan cor­rup­tes ni men­ti­ders com la demagògia de certs humo­ris­tes els pre­senta sovint. Ara bé, no deixa de ser irri­tant veure com alguns polítics inten­ten donar d'ells matei­xos una imatge d'apòstols ver­ges i màrtirs. Par­lant dels polítics fran­ce­sos, podria sem­blar, sen­tint-los d'un en un, que for­men la capa més pura i altru­ista de la soci­e­tat. I com més estan invo­lu­crats en afers judi­ci­als, més imma­cu­lats inten­ten pre­sen­tar-se. Quan no estan invo­lu­crats en cap d'aquests afers, tre­ba­llen a la seva legítima pro­moció i, a França, la manera més moderna de pro­ce­dir (a part, és clar, de tenir un bloc) és de crear un club de reflexió. Aquests clubs són asso­ci­a­ci­ons que giren al vol­tant de la figura que els ha creat, o ins­pi­rat. Club 89, Club Ave­nir o Club qual­se­vol cosa, tenen com a missió ofi­cial ser un labo­ra­tori d'idees per pre­pa­rar el país als can­vis a venir. I tenen com a missió real tei­xir una xarxa d'influència al vol­tant d'una per­sona per tal de millo­rar el seu destí polític. L'últim club creat s'ano­mena, molt sim­ple­ment, Club Ville­pin i és des­ti­nat a per­me­tre a l'antic pri­mer minis­tre Domi­ni­que de Ville­pin de ser un dia pre­si­dent de la República. Ville­pin, que mai no s'ha pre­sen­tat a cap elecció, té la con­vicció que hau­ria de ser pre­si­dent en lloc de Sarkozy. Aquesta con­vicció no li ve d'un subs­trat ideològic ni d'una rea­li­tat política, li ve del seu nar­ci­sisme. Així doncs, per­su­a­dit que Sarkozy és una mena d'usur­pa­dor, comença a pre­pa­rar el país a la idea que 2012 serà l'any Ville­pin. No deu ser gaire com­pli­cat, només cal convèncer uns quants mili­ons d'elec­tors de ren­dir-se a la con­vicció per­so­nal d'un home. Fet i fet, Sarkozy va fer la mateixa cosa. Això sí, amb eines més efi­ca­ces que un club de reflexió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.