Opinió

Quan el mapa polític trontolla

Tampoc no cal pensar que les enquestes són molt o poc fiables, quan són massa els factors que incideixen en elles i, sobretot, depenen del lloc i moment que es realitzen. El fracàs de les previsions de les tendències de vot en les darreres eleccions catalanes n'és un exemple. En un context canviant i amb la classe política qüestionada, la publicació del baròmetre del CEO sobre la intenció de vot dels catalans pot ser una pura entelèquia, si bé indica un cert estat d'opinió que serveix per alimentar tertulians i articulistes de totes les tendències i, també, per augmentar el voltatge del debat en les executives dels partits polítics implicats.

Asseguts sobre un polvorí, és molt difícil preveure el moviment dels electors, no a un parell d'anys vista sinó fins i tot, si fos el cas, a pocs mesos d'una contesa electoral. L'erosió de la crisi gasta els governants, però també els opositors, quan uns i altres no experimenten noves formes de diàleg. Pel que fa a la resta, la corrupció, les retallades, les formes prepotents i les ideologies intransigents han construït barreres insalvables. I són precisament els col·lectius que treballen nous llenguatges (Esquerra, CUP i, fins i tot, Ciudadanos) els qui sumen voluntats electorals i es perfilen com a grups amb capacitat de decidir. Tot indica l'adéu a les majories absolutes i tot fa pensar que les diverses radicalitats porten a una fragmentació electoral molt evident, on, per a bé i per a mal, la cultura del pacte forjarà realitats molt diferents a les actuals.

Sense magnificar cap enquesta i sense pensar que som davant veritats inamovibles, es pot constatar que estem davant un mapa polític canviant, poc definit i susceptible a moltes sorpreses, on fins es pot dubtar de si en les properes eleccions es presentaran els partits actuals, les coalicions actuals i els líders actuals. Ep! I, en la darrera pregunta sense resposta –avui, sense resposta– encara cal afegir si les consultes electorals les farem en l'àmbit territorial actual, quan el fet català cada vegada és més a prop de manifestar-se plenament com administrador del seu futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.