Opinió

La columna

Història d'una metàfora

La por­ta­lada de Ripoll, monu­ment romànic del segle XII únic a Europa, ha començat el camí perquè es declari Patri­moni de la Huma­ni­tat. L'empresa no és gens fàcil, però l'Ajun­ta­ment, el Bis­bat i la Gene­ra­li­tat han començat els tràmits per incor­po­rar-la a la can­di­da­tura que el govern espa­nyol ha de pre­sen­tar a la Unesco.

Sobre la por­ta­lada de Ripoll hi pesa un enigma lite­rari del qual ha cos­tat molt de treure l'entre­llat (el filòleg Jordi Mas­ca­re­lla ho va fer a l'Atles Lite­rari de les ter­res de Girona).

Quan es parla d'aquesta porta és ine­vi­ta­ble refe­rir-se a la des­cripció lírica que en fa Jacint Ver­da­guer en el poema Canigó i, con­cre­ta­ment, a aquest vers: “té son arc de tri­omf lo Cris­ti­a­nisme.” La idea de l'arc de tri­omf s'ha con­ver­tit en un tòpic i en un eslògan del monu­ment, i l'atri­bució de la frase feliç a Mossèn Cinto ha estat durant molts anys indis­cu­ti­ble. Però de sobte es des­co­breix que el 1880, sis anys abans de l'apa­rició de Canigó, el poeta de Tiana Fran­cesc Ubach i Vinyeta publica un poema de la mateixa mètrica, La por­ta­lada de Ripoll, en què es parla de “l'arc tri­om­fal que el Cris­ti­a­nisme / pogué eri­gir la cata­lana pàtria”.

Sor­presa enorme: Ver­da­guer, com un vul­gar pla­gi­ari, hau­ria man­lle­vat la frase d'un poeta menor per incor­po­rar-la al seu fabulós retaule piri­nenc? La sos­pita és ver­sem­blant, perquè els dos tex­tos pre­sen­ten altres paral·lelis­mes, però la troca s'embo­lica quan es cons­tata que el poeta bar­ce­loní Jaume Massó i Tor­rents també parla fugaçment de “l'arc de tri­omf” l'any 1883.

La solució de l'enigma es troba en una nota a peu de pàgina de l'autor de Canigó: “per a la des­cripció de la fat­xada del mones­tir nos ha ser­vit de molt la nota­ble res­se­nya de Pelli­cer Santa Maria de Ripoll.”

En efecte, l'his­to­ri­a­dor Josep M. Pelli­cer va publi­car la res­se­nya esmen­tada l'any 1875 i, tot i trac­tar-se d'una crítica històrica i arqueològica, va intro­duir-hi com una llicència la imatge literària de l'arc de tri­omf.

Els tres poe­tes poste­ri­ors a ells devien beure, doncs, de la mateixa font, i és a aquest escrip­tor obs­cur a qui cal­dria atri­buir, de fet, la pater­ni­tat de l'eslògan. Aquesta per­sistència de la metàfora s'eri­geix també en un autèntic Patri­moni de la Huma­ni­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.