Opinió

Geografia de l'assassinat legal

Fins a quin punt algú, protector o protegit per la llei, pot disposar
de la vida d'una altra persona

Una acu­mu­lació de feina ha fet que durant dos mesos llargs hagi repo­sat a la meva taula de tre­ball l'informe d'Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal (AI) sobre l'apli­cació de la pena de mort al món, durant l'any 2012. Final­ment, he recu­pe­rat el temps per­dut i he pogut lle­gir el docu­ment, sem­pre interes­sant, mal­grat que no aporti exces­si­ves nove­tats res­pecte dels dos anys ante­ri­ors. Amb tot, és bo refle­xi­o­nar sobre les cons­ta­ta­ci­ons del tre­ball i les lec­tu­res col·late­rals que se'n poden fer.

En el cos­te­rut camí cap a l'abo­lició, qua­tre nous països s'han sumat als que l'han supri­mit dels seus codis penals (Letònia, Benín, Mada­gas­car i Ghana), tot i que encara es pot apli­car en un deu per cent dels estats reco­ne­guts. A més, la Xina segueix al marge de qual­se­vol estudi i quan­ti­fi­cació de les exe­cu­ci­ons, ja que tenen pro­hi­bit donar-ne dades, tot i que es compta que a unes dues mil per­so­nes se'ls ha apli­cat la pena capi­tal. Dei­xant a part aquest país, i valent-se de totes les dades reco­lli­des, durant l'any 2012 foren exe­cu­ta­des al món 682 per­so­nes, en un total de 21 països, dues més que l'any ante­rior, un nom­bre prou ele­vat, però res a veure amb els dar­rers anys del segle XX, quan les vícti­mes i els països exe­cu­tors més que dobla­ven les xifres actu­als.

Com a notes nega­ti­ves, si no ho fos­sin totes, cal dir que Gàmbia exe­cutà nou per­so­nes, després d'haver estat trenta anys sense apli­car les con­dem­nes, i que el Japó també s'apuntà a la llista, exe­cu­tant set con­dem­nats. A Europa, neta el 2010/2011, Bie­lorússia trencà la tendència, afu­se­llant tres per­so­nes acu­sa­des de ter­ro­risme, que foren decla­ra­des cul­pa­bles després d'haver sofert tor­tu­res, segons AI. Tal­ment, cal pres­tar atenció a l'ele­vat nom­bre d'exe­cu­ci­ons con­cen­tra­des als països del golf Pèrsic, on l'“ull per ull” fun­ci­ona abas­ta­ment i els delic­tes de ter­ro­risme aviat tro­ben la pena capi­tal com a càstig. Encara, Amnis­tia diu que els totals decla­rats per aquests països –314 l'Iran, 129 l'Iraq, 79 Aràbia Sau­dita i 28 el Iemen– podria ser infe­rior al real, i molts apli­cats sobre estran­gers com a resul­tats de judi­cis sense garan­ties ni tra­duc­tors de la llen­gua dels acu­sats. En aquesta àrea geogràfica hi ha un munt de con­dem­nats con­fi­nats a pre­sons que, segons les lleis vigents, podrien ser exe­cu­tats en qual­se­vol moment i sense gai­res mira­ments, fins i tot amb un sig­ni­fi­cant nom­bre de menors d'edat.

Una reflexió més dura merei­xen els números i cir­cumstàncies que arri­ben dels molt exem­plars i civi­lit­zats Estats Units, que el 2012 han vist exe­cu­tar 43 con­dem­nats, con­cen­trats en nou estats fede­rals, amb l'agreu­jant que entre ells es podien comp­tar alguns casos de dis­ca­pa­ci­tats men­tals. Men­tres­tant, un parell de milers de con­dem­nats espe­ren la gràcia de la com­mu­tació, alguns en estats que, sense abo­lir la pena, fa anys no l'apli­quen. L'informe d'Amnis­tia es com­ple­menta en el relat de ter­ri­bles for­mes d'exe­cució, com la soferta per un con­dem­nat, a Somàlia, que fou deca­pi­tat amb una espasa, com a forma habi­tual, i després es cosí el cap al cos i es penjà d'un pal en una plaça pública, per afa­vo­rir la política d'escar­ment.

L'informe d'Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal és una bona apor­tació a la reflexió sobre la geo­gra­fia de l'assas­si­nat legal, perquè si bé en molts casos la pena de mort és l'apli­cació de la legis­lació vigent en els països que l'apli­quen, sem­pre hi ha l'inter­ro­gant de l'error irre­pa­ra­ble, però, molt més, l'esfereïdora pre­gunta de fins a quin punt algú, pro­tec­tor o pro­te­git per la llei, pot dis­po­sar de la vida d'una altra per­sona. Segur, la militància a favor de l'abo­lició exi­geix estar atents a denun­ciar una pràctica que, almenys, se'ns pre­senta com aber­rant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.