Opinió

LA GALERIA

85.000

Algú pot pensar que si l'activitat de les biblioteques va a l'alça és en detriment de les llibreries. Cal inculcar la lectura

Més de 25.000.000 mili­ons de visi­tes anu­als, una mit­jana de 85.000 visi­tes al dia, 3,6 mili­ons de car­nets d'usu­ari, prop de 52.000 acti­vi­tats, 3,5 mili­ons d'usos d'inter­net, un milió de ser­veis de préstec, 4.500 ordi­na­dors... Són algu­nes de les xifres que resu­mei­xen l'acti­vi­tat de les prop de 351 bibli­o­te­ques públi­ques de Cata­lu­nya durant l'any pas­sat i que s'han pre­sen­tat aquesta set­mana. Unes xifres que poden sor­pren­dre, sobre­tot les 85.000 visi­tes diàries, i que per­me­ten cons­ta­tar que es tracta d'una acti­vi­tat que no es pot menys­prear. Com tam­poc és gens menys­pre­a­ble que durant els últims cinc anys Cata­lu­nya hagi gua­nyat prop de 500.000 lec­tors de lli­bres fins acon­se­guir que dos de cada tres cata­lans en lle­gei­xin algun. I que els cata­lans que tenen aquest hàbit, lle­gei­xin una mit­jana de 4,3 lli­bres l'any. O que un de cada sis lec­tors lle­geixi més de sis lli­bres l'any. No són xifres insig­ni­fi­cants, però pot­ser sí que són sor­pre­nents. Sobre­tot si tenim en compte que encara hi ha 2,5 mili­ons de cata­lans que diuen que no lle­gei­xen ni un lli­bre al cap de l'any i que mol­tes lli­bre­ries no han pogut esqui­var la crisi fins a la seva des­a­pa­rició. Ja se sap que les estadísti­ques són les estadísti­ques i que cadascú les inter­preta en funció dels seus interes­sos. Com se sap que els 25 mili­ons de visi­tes que reben les bibli­o­te­ques cata­la­nes no són només per anar a lle­gir lli­bres. Com se sap que mal­grat totes les difi­cul­tats, hi ha lli­bre­ries que se'n sur­ten. Algú pot pen­sar que si l'acti­vi­tat de les bibli­o­te­ques va a l'alça, és en detri­ment de les lli­bre­ries. I és cert que molts lec­tors han fet el salt cap a la xarxa de bibli­o­te­ques per esqui­var la crisi. Però abans que res, el que cal és incul­car el gust per la lec­tura. Després ja arri­barà si el lli­bre es va a bus­car a la bibli­o­teca o es com­pra en una lli­bre­ria o es lle­geix en versió digi­tal. Del que es tracta és de pro­moure el gust per la lec­tura, on sigui i com sigui. I aquí les bibli­o­te­ques juguen un paper fona­men­tal, com ho demos­tren els resul­tats de la seva acti­vi­tat. I ja que estem donant con­sells, si es lle­geix en català, molt millor. Perquè cal recor­dar que només un de cada tres lec­tors diu que lle­geix en català. O sigui, que queda feina per fer. Per atraure cap a la lec­tura els 2,5 mili­ons de cata­lans que adme­ten que no lle­gei­xen mai i per gua­nyar ter­reny als lli­bres en cas­tellà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.