Opinió

Bagul d'estiu

Protecció per poder estar blanca

Coco Chanel va ser la primera a lluir bronzejat sense por

La soci­e­tat moderna ha con­sa­grat fer bronze com a signe d'iden­ti­tat cul­tu­ral asso­ciat amb viure bé i tenir cura del propi aspecte. Fins al punt que, a finals del segle XX, van flo­rir com bolets cen­tres estètics espe­ci­a­lit­zats a dei­xar-te d'un color tor­ra­det gràcies als raigs UVA. Ara bé, al llarg de la història estar morè no ha tin­gut el mateix sig­ni­fi­cat que en l'actu­a­li­tat. De fet, a l'anti­gui­tat tenir la pell més fosca s'asso­ci­ava amb un esta­tuts social de baix nivell; per aquest motiu les dones es pin­ta­ven la cara amb diver­sos pro­duc­tes per tenir un aspecte translúcid i en feien ser­vir d'altres per pro­te­gir-se del sol, els pre­ce­dents de la moderna crema solar.

Les egípcies feien ser­vir oli d'oliva per pro­te­gir-se del sol –però no perquè els pre­o­cu­pes­sin els efec­tes nocius de la radi­ació ultra­vi­o­lada, sinó perquè no volien que les pren­gues­sin per escla­ves o gent del camp– i es pin­ta­ven la cara amb guix. A Roma i Grècia feien ser­vir tècni­ques sem­blants i a mit­jan segle X es va començar a fer ser­vir l'arsènic com a agent blan­que­jant. El segle XVI, a Angla­terra, la reina Isa­bel I tenia el cos­tum d'usar deri­vats de l'arsènic i el mer­curi per sem­blar més blanca.

Amb l'auge de la Revo­lució Indus­trial i la ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zació de períodes de vacan­ces asso­ci­ats amb el fet d'anar a la platja, es va inver­tir la tendència. Es va començar a asso­ciar el bron­ze­jat amb nivell social i amb salut i des­cans. Qui va aca­bar de rever­tir la tendència va ser, els anys vint del segle pas­sat, la dis­se­nya­dora Coco Cha­nel, que va lluir more­nor durant una de les seves des­fi­la­des de moda després de pas­sar unes vacan­ces a la Rivi­era fran­cesa.

Abans que es trobés la fórmula defi­ni­tiva, els químics van haver de fer mol­tes pro­ves. El 1887 a Ale­ma­nya se n'havien fet amb un pro­ducte ano­me­nat taní. Durant el segle XIX es van fer ser­vir la qui­nina i l'escu­lina –un tòxic que s'extreu de la cas­ta­nya– i, a començaments dels segle XX, es van fer pro­ves amb el petrolàtum (oli natu­ral) i també amb olis vege­tals que es com­bi­na­ven amb òxid de zinc, sals de mag­nesi i bis­mut.

El que es con­si­dera el pri­mer bron­ze­ja­dor modern el va inven­tar l'any 1935 el fun­da­dor de L'Oréal, Eugène Schu­e­ller, que li va posar el nom Ambre Solaire. El va bate­jar amb aquest nom perquè es pre­sen­tava en una ampo­lla de color ambre. Schu­e­ller va pro­me­tre que la seva crema solar bron­ze­java “cinc vega­des més de pressa que altres mètodes, i sense cre­ma­des”.

Com molt sovint quan es parla d'història, però, la pater­ni­tat del pri­mer bron­ze­ja­dor no està clara. Si bé hi ha força autors que diuen que va ser el francès Schu­e­ller, altres ator­guen el mèrit al nord-ame­ricà Ben­ja­min Green i al seu Cop­per­tone de color ver­mell. Green hau­ria rebut l'encàrrec de tro­bar una manera que les tro­pes ame­ri­ca­nes que llui­ta­ven al Pacífic no es cre­mes­sin durant la Segona Guerra Mun­dial i que subs­tituís, per tant, l'oli de para­fina que feien ser­vir els mili­tars. Green va crear una loció cre­mosa, blanca, aro­ma­tit­zada amb essència de ges­samí, que donava a la pell un aspecte rogenc. Cop­per­tone es va posar de moda als Estats Units men­tre que Ambre Solaire ho va acon­se­guir a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.