Opinió

Bagul d'estiu

La beguda més antiga de la història

Quasi totes les cultures oferien cervesa als seus déus

La cer­vesa i els refres­cos són els reis de les ter­ras­ses a l'estiu. Una manera ràpida d'alleu­ge­rir les altes tem­pe­ra­tu­res i de pren­dre's, de pas­sada, un res­pir. La cer­vesa es con­si­dera una de les begu­des fer­men­ta­des més anti­gues de la història de la huma­ni­tat. Els his­to­ri­a­dors con­si­de­ren que ja exis­tia a Meso­potàmia i Sumèria l'any 10000 abans de Crist.

Els xine­sos, a l'anti­gui­tat, també ela­bo­ra­ven una cer­vesa que ano­me­na­ven kiu i que pre­pa­ra­ven a par­tir de la com­bi­nació de civada, blat, espelta, mill i arròs. Les civi­lit­za­ci­ons pre­co­lom­bi­nes, al seu torn, subs­tituïen la civada per blat de moro, men­tre que els egip­cis feien la cer­vesa a par­tir de pans de civada poc cuits que dei­xa­ven fer­men­tar en aigua, pro­duint el que ano­me­na­ven zyt­hum o vi de civada. Pels egip­cis, la cer­vesa era una cre­ació del déu Osi­ris.

De fet, en quasi totes les cul­tu­res la cer­vesa es troba entre les ofre­nes que es dipo­si­ta­ven als altars de les deïtats. Als països nòrdics l'ofe­rien a Wotan, el gegant Oegir era el cer­ve­ser i Thor, el déu del tro, era el pro­tec­tor de la beguda.

Durant la domi­nació romana, la cer­vesa va arri­bar a entrar en com­pe­tició amb el vi. Quan Àtila con­que­reix Roma, els bàrbars n'expan­dei­xen el con­sum per Europa. Fins a l'edat mit­jana, la pre­pa­ració d'aquesta beguda era una tasca que es feia en el si de les famílies, els mones­tirs i els ordes reli­gi­o­sos. Va ser a Bèlgica, durant aquesta època, que els mon­jos van refi­nar el procés i van ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zar l'ús del llúpol, que dóna a la cer­vesa el gust amarg i que, a més a més, ser­veix per afa­vo­rir-ne la con­ser­vació. Jun­ta­ment amb els bel­gues, els ale­manys són els grans con­su­mi­dors i pro­duc­tors de cer­vesa euro­peus. Els ale­manys produïen cer­vesa en prop de cinc-cents claus­tres, atès que aquest era un pri­vi­legi exclu­siu de mon­jos i mon­ges. Amb tot, la pri­mera orga­nit­zació de fabri­cants de cer­vesa neix a París l'any 1258.

L'època dau­rada de la cer­vesa comença a finals del segle XVIII amb la incor­po­ració de la màquina de vapor a la fabri­cació indus­trial i el des­co­bri­ment d'una nova fórmula de pro­ducció en fred.

La cul­mi­nació d'aquesta etapa es pro­du­eix a l'últim terç del segle XIX, quan Pas­teur fa tro­ba­lles fona­men­tals en el procés de la fer­men­tació.

Però, què passa a l'estiu amb els abs­te­mis i les cri­a­tu­res? Per a ells, l'alter­na­tiva són els refres­cos. Si bé se sap que els antics egip­cis feien ser­vir aigua de regalèssia com a beguda refres­cant, no és ben bé fins fa uns 175 anys que els refres­cos es fan un lloc a la vida de les famílies. El 5 de maig del 1886 un far­macèutic nord-ame­ricà, John Pem­ber­ton, idea la Coca-cola, que ini­ci­al­ment tenia una fina­li­tat medi­ci­nal. Era una beguda revi­go­rit­zant feta a par­tir de vi i de fulla de coca mace­rada, a la qual s'afe­gia soda. Les farmàcies són, de fet, l'epi­cen­tre dels pri­mers refres­cos. Allà es dis­pen­sava el sifó, que ser­via per millo­rar les afec­ci­ons esto­ma­cals. La gasosa, d'arrel espa­nyola, és dels pri­mers refres­cos de con­sum mas­siu. A par­tir del 1950, tota mena de gus­tos i sabors esta­ran dis­po­ni­bles per als con­su­mi­dors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.