Opinió

Bagul d'estiu

Fent caixa entre els adolescents

Una cançó té una vida “útil” d'un màxim de sis setmanes

Tots els moments de la vida tenen la seva pròpia banda sonora. Els records de gene­ra­ci­ons de per­so­nes arreu del món estan units per cançons que com­par­tei­xen sense saber-ho. Molts dels fugis­sers amors de tem­po­rada, espe­ci­al­ment els ado­les­cents, estan mar­cats per la música i, espe­ci­al­ment, des que la indústria dis­cogràfica és indústria –fins i tot ara que està en recessió–, per la cançó de l'estiu. Aque­lla musi­queta que les ràdios, les dis­co­te­ques o els megàfons de les embar­ca­ci­ons que unei­xen les cales de les plat­ges de la Costa Brava vomi­ten de manera insis­tent fins que et que­den gra­va­des al cer­vell. Fins a odiar-les o guar­dar-los amor etern.

El mèrit, dubtós o no, que hi hagi cançons asso­ci­a­des a l'estiu és de la can­tant, pia­nista i com­po­si­tora nord-ame­ri­cana Carole King. Cor­ria l'estiu de 1960 i King tenia divuit anys. Jun­ta­ment amb el músic Gerry Gof­fin va com­pon­dre Will you love tomor­row –una cançó que ella havia començat a com­pon­dre quan només tenia nou anys–, que es va alçar fins al número 1 de les llis­tes d'èxit de la mà de The Sire­lles, un quar­tet femení de voca­lis­tes afro­a­me­ri­ca­nes de moda a l'època, jun­ta­ment amb un grup d'estètica i música simi­lar: Martha and the Van­de­llas.

La cançó de King va tenir un èxit espec­ta­cu­lar, sobre­tot entre els ado­les­cents i pre­a­do­les­cents que tenien entre 10 i 14 anys. Les dis­cogràfiques van fer un càlcul ràpid: en aquell moment als Estats Units hi havia uns 15 mili­ons de nois i noies d'aque­lla edat que dis­po­sa­ven, més o menys, d'un dòlar a la set­mana per gas­tar-se en els seus capri­cis. Quinze mili­ons de dòlars set­ma­nals en unes mans oci­o­ses. Calia treure'n par­tit, i la música podia ser­vir per atraure aque­lla inversió.

Amb els ulls posats en la part del pastís que s'havien de repar­tir amb els fabri­cants de gomi­no­les i còmics, la indústria dis­cogràfica va començar a gra­var cançons al maig, amb l'objec­tiu de posar-les al mer­cat al juny i fer que tri­om­fes­sin durant l'estiu, un dels moments de l'any en què aquest jovent tenia més temps per a l'oci. Estava tot cal­cu­lat: una cançó tri­gava unes sis set­ma­nes a cre­mar-se.

Aque­lla és l'època dels èxits d'un for­mat avui subs­tituït, mate­ri­al­ment, pel suport digi­tal: el sin­gle. Cor­rec­ta­ment admi­nis­trats, en dosis cal­cu­la­des, se succeïen a la llista de referència dels hits nord-ame­ri­cans, el Bill­bo­ard.

Si aquesta mena de música podia tri­om­far entre un públic tan jove era en bona part per l'innocu de les seves lle­tres i per l'estil suau de la música: el pop sor­git de Nova York es va esten­dre ràpida­ment per tot el país i es va con­sa­grar com el gènere musi­cal pre­fe­rit dels ado­les­cents i de l'estiu. Ja arri­ba­rien temps en què des­co­bri­rien The Doors, Dylan i els Sto­nes. Però de ben segur noves for­na­des de joves amb les hor­mo­nes revo­lu­ci­o­na­des els subs­ti­tui­rien; i així ha estat fins a l'actu­a­li­tat, mal­grat que la música de l'estiu d'avui en dia és més dance i house evo­lu­ci­o­nat que no pas pop.

Sigui com vul­gui, la fórmula con­ti­nua sent la mateixa: una tor­nada fàcil d'apren­dre, una melo­dia engan­xosa i un ball sen­zill de prac­ti­car.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.