Opinió

Bagul d'estiu

D'aquelles banyes, aquests vins

Al segle XIV les històries del porró i el càntir es troben

Una de les coses que més apre­ciem quan la calor ens colla és una beguda ben fres­queta. Si bé és cert que això avui no és un pro­blema, convé recor­dar que en altres temps sí que ho ha estat i cal rei­vin­di­car dos estris que han estat fona­men­tals en la història quo­ti­di­ana del nos­tre país a l'hora de fer-nos la vida una mica millor: el porró i el càntir.

L'ori­gen del mot porró cal bus­car-lo en el llatí por­rum, que vol dir all porro. Segons ens expli­quen els etimòlegs, el nom és degut al fet que la forma bul­bosa del cos i el llarg coll recor­den aquest vege­tal. Molts his­to­ri­a­dors asse­gu­ren que el porró és una evo­lució del ritus romà de veure en una banya d'ani­mal. Aquesta banya es feia ser­vir a mode de vas, però segons relata Joan Ama­des –que ens ha lle­gat una magna obra sobre aquest estri, El porró, publi­cada el 1938– s'han tro­bat res­tes arqueològiques on la banya pre­senta un forat a la punta, cosa que fa pen­sar que tant es feia ser­vir com a vas com per veure a galet. Segons explica Ama­des, “el desig de donar-li un sen­tit més pràctic que el que tenia la banya va ori­gi­nar la fusió de dos ele­ments dife­rents, la bote­lla i la banya, i d'aquest ager­ma­na­ment va deri­var el porró. Podríem dir que el porró és una ampo­lla amb banya o una banya amb ampo­lla”.

El mateix Ama­des posa data al mari­datge dels dos ele­ments, el situa entre finals del segle XIV i prin­ci­pis del XV i senyala el porró que es con­serva a Poblet com l'antic més ben con­ser­vat (data del segle XIV). Hi ha força acord entre els ente­sos en la matèria que el porró estava àmpli­a­ment estès entre les clas­ses popu­lars a l'edat mit­jana, tot i que se'l conei­xia amb el nom de mei­ta­de­lla. Tot i que el que es con­serva a Poblet és de vidre, també se'n feien de ter­rissa.

De fet, segons l'his­to­ri­a­dor Josep Maria Rovira i Valls, “els càntirs, les almor­rat­xes i els por­rons, entre d'altres peces, són el resul­tat visi­ble de la pro­ducció cata­lana d'ales­ho­res, en clara com­petència amb l'èxit que havia acon­se­guit el cris­tall de Bohèmia”.

Pot­ser per aquest motiu, durant el segle XVIII el porró era con­si­de­rat un objecte de luxe, tot i que un segle més tard el seu ús es va cir­cums­criure sobre­tot a pagès.

Així com els pri­mers ves­ti­gis del porró els tro­bem en l'època romana, molt dife­rent és la història del càntir. S'ha docu­men­tat que amb el nai­xe­ment de les pri­me­res civi­lit­za­ci­ons, entre el 5.000 i el 2.500 aC apa­rei­xen els pri­mers càntirs; estris de ceràmica amb for­mes d'ani­mal uti­lit­zats, però, per posar-hi líquids molt pre­uats, tals com per­fums i olis. Aquests càntirs es fan ser­vir en cerimònies reli­gi­o­ses, funeràries i en ritu­als. També s'han tro­bat càntirs datats del 3.000 aC a la Xina, produïts per la cul­tura Dawenkou, també zoomòrfics, però d'una gran bellesa i per­fecció.

No serà fins arri­bar a la Grècia clàssica (750-200 aC) que els càntirs pas­sen a tenir la funció actual. Ja tro­bem càntirs molt sem­blants als d'ara, alguns de dos brocs. Els grecs es refe­rien als càntirs com a pells de vi (askos).

A la península ibèrica els ibers també feien càntirs però en aquest cas els feien ser­vir per fer ofre­nes als difunts. L'Imperi romà, curi­o­sa­ment, enterra els càntirs, fins al punt que es dóna per fet que l'estri va pràcti­ca­ment des­a­parèixer fins als segle XI, en què se'n torna a tro­bar la pista, coin­ci­dint, pre­ci­sa­ment, amb el moment que Joan Ama­des situa el nai­xe­ment del porró. En ambdós casos es con­so­li­den com els dos atu­ells més impor­tants de la ter­rissa cata­lana de l'època (per bé que després els por­rons evo­lu­ci­o­na­ran fins al vidre). Sem­bla, doncs, que veure a galet, ja fos en porró o en càntir, era un cos­tum molt estès, sobre­tot, a Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.