Opinió

Cuba

L'orgull d'haver resistit la pressió americana per anys ha fet i fa encara difícil per als cubans la revolta contra el govern sense passar per traïdor

Cuba és un país sub­desen­vo­lu­pat amb els pro­ble­mes d'un país desen­vo­lu­pat. El 18% de la població té més de 60 anys i els ser­veis repre­sen­ten el 75% del PIB. Són dos trets clàssics de països desen­vo­lu­pats. Quan el Viet­nam va començar l'aper­tura econòmica al 1986 després d'anys de comu­nisme, els ser­veis repre­sen­ta­ven el 30% del seu PIB. Cuba té un sec­tor indus­trial anti­quat i raquític per anys de manca d'inversió, la naci­o­nal és impos­si­ble per escas­se­tat  de recur­sos i l'estran­gera, difícil per l'embar­ga­ment dels EUA que dura ja fa 50 anys i per la difi­cul­tat de fer-la com­pa­ti­ble amb una eco­no­mia fora de les lleis del mer­cat i la com­petència, amb un con­sum intern sem­pre en mínims. Les bases de l'eco­no­mia són el turisme, l'expor­tació de ser­veis sani­ta­ris –10.000 met­ges cubans a Veneçuela–, i les trans­ferències dels que viuen a l'estran­ger –un bilió de dòlars anual.

Fa tres anys, Fidel Cas­tro va dir:

"El model cubà ja no fun­ci­ona ni per a nosal­tres”, i el seu germà Raúl Cas­tro, de 82 anys, cap de l'Estat: “O refor­mem o ens enfon­sem.” Les refor­mes, tímides  encara, han començat. El pla del govern era eli­mi­nar el 2011 500.000 tre­ba­lla­dors del sec­tor públic per pas­sar-ne 1,8 mili­ons, d'un total de 5,3, al sec­tor pri­vat el 2015. No es va acon­se­guir l'objec­tiu el 2011, però avui més de 500.000 cubans tre­ba­llen en els petits nego­cis par­ti­cu­lars auto­rit­zats pel govern, la majo­ria en el sec­tor de la res­tau­ració i el turisme, que si s'aca­ben con­so­li­dant poden donar lloc a una reducció del mer­cat negre perquè els bene­fi­cis seran legítims i no es veu­ran exces­si­va­ment taxats. Quan el total de la terra cul­ti­va­ble era explo­tada per empre­ses públi­ques, el 20% no era cul­ti­vada i Cuba impor­tava més del 50% dels pro­duc­tes agrícoles per al con­sum intern. Avui el 60% dels ali­ments són produïts per empre­ses pri­va­des que explo­ten el 25% de la terra cul­ti­va­ble. L'incre­ment del pes de l'eco­no­mia pri­vada en el sec­tor pri­mari és impa­ra­ble per l'evidència dels resul­tats, però hi ha sec­tors con­si­de­rats estratègics per al govern i el Par­tit Comu­nista en què encara la pri­va­tit­zació és ana­tema.

Per­sis­tei­xen dues mone­des, una con­ver­ti­ble i l'altra no, la dar­rera és la que s'uti­litza per pagar els sala­ris ofi­ci­als. El canvi ofi­cial amb el dòlar és un a un, i el del mer­cat negre, un a vint-i-cinc. Aquesta situ­ació pro­te­geix l'eco­no­mia local de les impor­ta­ci­ons però impe­deix lògica­ment les expor­ta­ci­ons. És una situ­ació irre­gu­lar que difi­culta el comerç i la inversió estran­gera, que podria ser la base del desen­vo­lu­pa­ment d'una eco­no­mia estan­cada des de fa mig segle.

Les lleis d'emi­gració s'han sua­vit­zat i ara es pot mar­xar del país fins a dos anys sense per­dre les pro­pi­e­tats a l'illa i els visats no tenen els preus abu­sius del pas­sat, que impe­dien a la majo­ria dels cubans viat­jar. El 2012 més de 400.000 cubans dels EUA varen visi­tar l'illa. Hi ha 100 vols set­ma­nals de Miami a l'Havana.

La política del par­tit únic no impe­deix la par­ti­ci­pació de la ciu­ta­da­nia en la política encara que la influència de la seva opinió pesa mode­ra­da­ment. Va ser nom­brosa la par­ti­ci­pació de col·lec­tius soci­als i asso­ci­a­ci­ons en les assem­blees prèvies al sisè Congrés del Par­tit Comu­nista Cubà del 2011, però la democràcia real amb la coe­xistència de par­tits que repre­sen­tin dife­rents cor­rents d'opinió de la ciu­ta­da­nia no està encara a la vista... La llei Helms-Bur­ton, apro­vada al Congrés dels EUA el 1996, esta­blia que l'embar­ga­ment i el boi­cot econòmic dels EUA  seria aixe­cat si elec­ci­ons lliu­res i mul­ti­par­tidàries eren auto­rit­za­des i les pro­pi­e­tats naci­o­na­lit­za­des des dels anys sei­xanta eren retor­na­des als seus antics pro­pi­e­ta­ris. Una vegada anul·lada l'ajuda soviètica mul­ti­mi­lionària el 1991 per l'acord entre el secre­tari d'Estat Baker i el pri­mer secre­tari del Par­tit Comu­nista de la URSS, Gor­bat­xov, sem­blava que aquesta mesura podria pro­duir efec­tes per les difi­cul­tats econòmiques extre­mes de Cuba; no va ser el cas. La vocació d'uni­tat con­tra l'ene­mic extern i un orgull d'haver resis­tit la pressió ame­ri­cana per anys ha fet i fa encara difícil per als cubans la revolta con­tra el govern sense pas­sar per traïdor. Cal no obli­dar que el lema de la revo­lució és “Patria o muerte. Ven­ce­re­mos”...

Inter­net resulta car peR Als cubans i està par­ci­al­ment con­tro­lat pel govern, però els debats entre acadèmics, intel·lec­tu­als i l'Església catòlica local són vius, si bé no es qüesti­ona l'estruc­tura política d'estat perquè la per­sistència del sen­ti­ment d'agressió externa per l'embar­ga­ment dels EUA, que ha produït un pati­ment pro­fund al país, l'ha cohe­si­o­nat com poques altres mesu­res ho hau­rien fet.

La relació estreta de Cuba i Veneçuela ha proveït l'illa de petroli a preus sub­si­di­ats i per tant ha for­jat una forta aliança entre ambdós països. És avui aquesta una qüestió que Cuba con­si­dera amb certa pre­venció vist l'estret marge de vots pels quals el pre­si­dent Maduro ha estat ele­git. No és segur que la República Boli­va­ri­ana es man­tin­gui a mitjà ter­mini. Seria, per tant, impru­dent per Cuba jugar una única carta d'ali­an­ces en política exte­rior. L'alter­na­tiva més lògica i pro­ba­ble­ment mes ren­di­ble és una apro­xi­mació als EUA una vegada con­so­li­dada, com ja ho està, la relació amb el Bra­sil. Recípro­ca­ment la política dels EUA en relació amb Lla­ti­noamèrica està massa nega­ti­va­ment con­di­ci­o­nada per l'agres­siva política envers Cuba. Els països de la regió han mani­fes­tat que no tor­na­ran a par­ti­ci­par en les periòdiques cime­res ame­ri­ca­nes si Cuba no hi és pre­sent. Per als EUA no és pos­si­ble posar fi a una política a Lla­ti­noamèrica hereva de la guerra freda que avui ja ha  per­dut tot sen­tit, si no can­via radi­cal­ment la relació amb Cuba. Aquesta política és ara una inèrcia del pas­sat i una con­seqüència de la pressió del lobby cubà intern als EUA, però no res­pon a  un risc poli­ti­co­mi­li­tar con­tra els EUA com podia ser-ho en l'època de la guerra freda. El pre­si­dent Obama en el seu segon man­dat, i per tant amb la neces­si­tat de dei­xar un lle­gat polític i històric, té dues opci­ons: dei­xar-se por­tar pels grups de pressió reac­ci­o­na­ris  interns i con­ti­nuar el càstig a Cuba o treure els EUA del fals debat cubà i tro­bar la manera que Was­hing­ton i l'Havana puguin con­viure amb col·labo­ració i no amb con­fron­tació ara que els blocs Est-Oest han des­a­pa­re­gut. Ambdós països, sobre­tot Cuba, se'n bene­fi­ci­a­rien i la col·labo­ració regi­o­nal a Amèrica  Cen­tral i del Sud millo­ra­ria. S'ha d'espe­rar que el sen­tit comú s'imposi i que l'èxit que per al pre­si­dent Obama supo­sa­ria posar fi a un con­flicte que dura des de 1957 faci la resta. Res en aquesta qüestió, des d'una visió actual, té el mínim sen­tit econòmic, polític o social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.