Opinió

la tribuna

La memòria de l'agost

L'autor rememora els estius de la seva infantesa, aquells que quan som grans enyorem

En la vida dels occidentals, hi ha dues èpoques que concentren més memòria que no les altres: Nadal i estiu

Un dels meus pri­mers records d'agost, a la casa dels avis materns, a la Selva del Camp, és el soroll de la marxa enrere d'una fur­go­neta. Cada matí, el con­duc­tor del vehi­cle apar­cava davant la botiga de que­viu­res que hi havia al cos­tat de casa nos­tra. No vaig arri­bar a esca­tir mai si era el viat­jant dels lac­tis, l'assor­ti­dor de la car­nis­se­ria o un emis­sari del forn de mitja vila, que hi duia el pa i les coques amb recapte. Però recordo molt bé el soroll de la marxa enrere de la seva fur­go­neta. El car­rer era estret, i l'home devia haver de fer, de bon matí, unes quan­tes mani­o­bres. Cada agost era igual. La marxa enrere en aquell moment en què tu encara no ets ben bé de la vigília però tam­poc del son, i vas sos­pe­sant si lle­var-te o no lle­var-te encara.

Aque­lla marxa enrere –molt ante­rior a les mar­xes enrere de la pri­mera joven­tut– va durar sis o set estius. Un agost de finals dels setanta, quan ja feia uns quants dies que érem al poble, de cop vaig ado­nar-me que encara no l'havia sen­tit cap matí. El meu pare em va infor­mar que l'home de la fur­go­neta –repre­sen­tant de refres­cos i cer­ve­ses– havia mort mig any abans d'un mal lleig.

També recordo la pal­mera que hi havia dar­rere la casa, en un vell jardí des­cu­rat que avui dia és una plaça semi­dura, amb una font que, de tant en tant, es dis­para amb un bé de Déu d'aigua. A la plaça, avui, hi ha bancs que espe­ren que s'hi asse­guin, selec­ti­va­ment, per­so­nat­ges com és ara els del poema Bèlgica de Car­ner. Aquests dos, jun­ta­ment amb el d'algun pas­seig fins a la font dels Gos­sos, deuen ser els meus records més recu­lats, de més de trenta anys enrere.

Els estius de la infan­tesa, més avor­rits que feliços, ser­vei­xen perquè ara els enyo­rem. Encara no ens rebre­gava l'edat, ni ens esca­nyava la hipo­teca, ni estàvem negui­to­sos per l'ado­lescència dels fills. Érem més lliu­res que avui dia (però també menys cons­ci­ents), i, tot i que al poble encara no hi havien estre­nat la pis­cina muni­ci­pal, solíem banyar-nos a les bas­ses dels tros­sos. De tant en tant, ens esquitllàvem al ter­reny d'un mas del vol­tant per refres­car-nos a la pis­cina –tan senyora– de rajo­le­tes bla­ves, sense ver­det a les vores. L'estiu durava molt de temps (lle­giu Un estiu al llac, d'Alberto Vige­vani: tres mesos llargs), però nosal­tres només hi passàvem l'agost, a la Selva. Ens n'anàvem quan ja ple­ga­ven ave­lla­nes. A mà, age­no­llats a terra, que encara no havien introduït les màqui­nes recol·lec­to­res.

Sos­tinc que, en la vida dels occi­den­tals, hi ha dues èpoques que con­cen­tren més memòria que no les altres: Nadal i estiu. No se m'escapa que són, també, els dos períodes rega­lats de la vida esco­lar: el nen fa vacan­ces (els pares, tot al con­trari). Feu-ne la prova: mireu de selec­ci­o­nar els vos­tres cinc o sis records més vells. Segur que, d'aquests, n'hi ha majo­ria d'esti­vals o de nada­lencs.

El filòsof Josep M. Esqui­rol acaba de publi­car un lli­bre molt bo, El res­pi­rar dels dies. Una reflexió filosòfica sobre el temps i la vida (Paidós). L'autor es mos­tra par­ti­dari de no negar el temps, de no remar con­tra cor­rent («la consciència de la mort ens ajuda a des­co­brir la seri­o­si­tat de la vida»). La lluita entre el temps i nosal­tres resulta colos­sal­ment desi­gual, i, davant la seva força, nosal­tres som com la «flor de la vora d'un prat quan l'arada, en pas­sar, l'ha tocada», que diu el poema XII de Catul. El lli­bre d'Esqui­rol és, també, una defensa de la len­ti­tud, del segui­ment dels rit­mes cir­ca­di­a­ris. I del sen­tit comú inve­te­rat: mireu de recor­dar com vivien els page­sos de fa cin­quanta anys, i imi­teu-ne en el que pugueu la manera de fer.

A l'agost, el comú dels mor­tals estem més des­va­gats que durant la resta de l'any. El nen avor­rit es con­ver­teix en un erra­bund domèstic. Tot i que avui dia sem­bla que hagin de fer tot­hora alguna cosa (l'estat del benes­tar els ha acos­tu­mat molt mala­ment!), jo crec que és bo que els nens pen­ti­nin el gat. Ara bé, les experiències vis­cu­des durant aquest mes que­den gra­va­des a la memòria. El temps tot ho cura, fora de la nostàlgia del paradís per­dut. «L'home mor, ja que només ell n'és cons­ci­ent: la planta es mar­ceix, l'ani­mal expira.» Esqui­rol també explica que la memòria «per­tany al ter­reny de la ima­gi­nació». I tant! La marxa enrere de la fur­go­neta del pri­mer paràgraf era pura ficció (no pas la pal­mera, ni el jardí des­cu­rat, ni les ave­lla­nes del Camp). Però, en canvi, estic molt con­vençut del que he afir­mat en el cinquè paràgraf: l'estiu ens ha pro­por­ci­o­nat alguns dels records més per­du­ra­bles de la nos­tra vida. Encara que pro­vin­guin d'un esti­ueig de segona o ter­cera cate­go­ria, com era el meu cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.