Editorial

Sánchez ha d’aparcar la seva inacció

La política catalana i l’espanyola estan absolutament marcades pel greu conflicte que enfronta les institucions catalanes i l’Estat espanyol per la democràtica aspiració majoritària a Catalunya d’exercir el dret a l’autodeterminació. El govern espanyol presidit per Pedro Sánchez no pot obviar aquesta realitat, i té l’obligació d’aparcar la inacció i prendre la iniciativa tal com li ha exigit el president Torra en el debat de política general. L’única via de resolució real per la greu situació política actual passa per un referèndum en què la ciutadania catalana pugui expressar la seva voluntat, i per treure l’enfrontament dels jutjats i les presons. Sánchez té impediments en aquest sentit, però amb valentia política pot fer passos fonamentals mitjançant una proposta que com a mínim obri la via cap al referèndum i amb la retirada de les acusacions per part de la fiscalia. No fer-ho seria emular la inacció del seu predecessor, Mariano Rajoy; una absurditat, després que l’independentisme obrís una finestra d’oportunitat per al desbloqueig del conflicte permetent l’accés del socialista a la presidència.

El debat de política general ha transcorregut amb una tònica no exempta de duresa per part de l’oposició, però emmarcada en la cortesia parlamentària. Amb excepció d’una impresentable intervenció plena d’exabruptes per part del representant del PP. Ahir va ser significatiu l’esforç del líder del PSC, Miquel Iceta, per mantenir la via del diàleg oberta. Un diàleg que en els darrers mesos ha reduït de forma positiva la tensió política. Però el diàleg buit de contingut és inútil, i calen fets que Sánchez ha de plantejar-se ara mateix. Si és que realment vol aportar solucions polítiques a un conflicte que és de naturalesa política, tal com ell mateix ha admès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia