Editorial

Albiol i el fracàs del PP

El PP a Catalunya farà un congrés extraordinari el mes que ve per triar nou president, amb l’objectiu de deixar enrere la pitjor etapa de la seva història. El líder del partit en aquesta etapa (2015-2018), Xavier García Albiol, deixarà la presidència i l’acta de diputat del Parlament per refugiar-se a Badalona, on aspira a reconquerir l’alcaldia. El seu llegat i el dels seus caps a Madrid és una evident desconnexió de la societat catalana i una catastròfica pèrdua de suport electoral, que l’ha portat dels 19 diputats al Parlament en les eleccions del 2012 als 4 obtinguts el 21-D convocat per Mariano Rajoy sota l’article 155.

Amb el PP degradat a última força política de l’arc parlamentari català, García Albiol tenia la sentència firmada i només era qüestió de temps i oportunitat que es fes el relleu. L’adeu de Rajoy i l’elecció de Pablo Casado a Madrid –Albiol va donar suport a la candidatura de Soraya Sáenz de Santamaría– ha suposat l’empenta definitiva per escenificar un canvi de cares, que no necessàriament es traduirà en un canvi substancial ni en l’estratègia, ni en el discurs, ni tan sols en el to.

El PP sempre ha tingut un sostre a Catalunya, però la pèrdua fins i tot de l’electorat que li havia estat fidel en successives conteses electorals, no s’atribueix únicament a la imatge i el discurs gens moderats d’Albiol, ni a la responsabilitat del PP en l’1-O i la judicialització de la política catalana, sinó també a la presència emergent de Ciutadans disputant-li l’electorat de dreta i el cartell de vot útil de l’espanyolisme. Alguns han posat l’actual portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández –que sí que va donar suport a Casado–, en el primer lloc de les travesses per succeir Albiol. És aviat per saber-ho, però res fa pensar que el PP es proposi recuperar la moderació dels seus millors temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia