Editorial

Khashoggi i la impunitat saudita

El món assisteix atònit a la seqüència d’esdeveniments que ha envoltat la desaparició i el més que probable assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi, a mans del servei secret saudita, que l’hauria segrestat durant una visita al consolat del país àrab a Istanbul el 2 d’octubre passat. Khashoggi era un defensor de la llibertat d’expressió, vivia exiliat als Estats Units des de feia un any i era molt crític amb la monarquia absoluta que governa el seu país, que manté l’hermetisme al voltant del cas, tot i que diverses fonts alerten d’un comunicat imminent en què es reconeixeria la mort.

El cas torna a posar el focus en la lluita desigual entre, d’una banda, la llibertat i els drets humans i, de l’altra, l’abús del poder per coartar aquesta llibertat i aquests drets, fins al punt de la comissió de crims tan repugnants com el que les filtracions dels serveis secrets turcs apunten que s’ha comès aquí. Un abús del poder recurrent en països com l’Aràbia Saudita, governat amb mà de ferro pel rei Salman i el príncep hereu Mohamed bin Salman, que oprimeix la seva població amb la mateixa cruesa que massacra la població civil del Iemen amb poderoses armes comprades, entre altres països, a Espanya.

Caldria preguntar-se si la vella amistat entre la família reial espanyola i la saudita o les estretes relacions comercials entre tots dos països són acceptables davant episodis inadmissible com aquest. I el mateix és aplicable a la Turquia que ha trigat dies a investigar el crim, als Estats Units que fins ara han despistat o a la resta d’aliats, entre ells Europa, que no per ser receptors privilegiats del petroli o els petrodòlars saudites haurien d’acceptar o tancar els ulls a la impunitat amb què les autoritats saudites han violat les lleis internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia