Editorial

Normalitat anormal

El govern de Pedro Sánchez ha aprofitat la crisi sanitària per proclamar, com a principi bàsic, que l’únic poder executiu real a l’Estat espanyol el té el govern d’Espanya, per sobre de l’estructura constitucional, de les competències estatutàries i, en aquest cas, del funcionament federal de la sanitat pública. I aquest principi, sostingut abruptament per l’estat d’alarma, es disposa ara a perpetuar-lo més enllà amb el decret de la ‘nova normalitat’, que retorna algunes de les competències recentralitzades fa tres mesos, però que continua rebaixant el llistó de l’autogovern anterior a la pandèmia.

L’eufemisme encunyat per La Moncloa, doncs, encobreix una situació tan excepcional com el mateix estat d’alarma, no hi posa un límit temporal controlable i anuncia el rearmament de l’estructura d’un Ministeri de Sanitat que havia quedat buit de competències, a favor d’una gestió de la salut molt més propera, directa i eficaç per als ciutadans de cada territori. Un pas enrere que potser no interpel·la el PNB, perquè el país basc gestiona els seus propis recursos, però que ha posat d’acord en l’oposició al decret JxCat i ERC, que ja és notícia en els temps que corren.

La geometria variable és, doncs, sense eufemismes, la nova normalitat del govern de Pedro Sánchez. El nou acord –el tercer– amb Ciutadans, que permetrà aprovar l’esmentat decret, incrementa el dubte sobre la profunditat de l’aposta i les aliances vinculades a la investidura del president espanyol, però no contradiu en absolut el relat construït pel seu ‘govern progressista’ al llarg de la crisi sanitària, que és el de la concepció centralitzada del poder polític real, la desconfiança en els criteris i eficàcia de les comunitats autònomes, i el de l’endèmica inconsistència de l’autonomia a Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia