EDITORIAL
Una reforma que ha de donar feina
Amb l'abstenció dels principals partits de l'oposició i el vot contrari d'ERC i IU-ICV, el govern espanyol podrà tirar endavant al Congrés la reforma laboral. Convé que el procés sigui ràpid perquè els hipotètics efectes benèfics no apareixeran fins a la seva entrada en vigor. La tramitació com a llei del decret tindrà, abans de tot, un efecte pedagògic. Cada grup parlamentari haurà de fer-hi propostes i intentar que siguin incorporades. El PP ha jugat fins ara amb una ambigüitat calculada, quan no s'ha volgut erigir en el partit dels treballadors, declaració que segurament haurà provocat no pocs somriures entre els partits de la dreta europea, la catalana inclosa.
La reforma laboral, si hem de fer cas de l'opinió del Banc d'Espanya, quedarà curta. Però no és moment per especular sobre el futur. El govern espanyol impulsa una reforma que va en la bona direcció. Ara els partits polítics haurien d'ajudar a aconseguir allò que no van saber pactar ni empresaris i sindicats. És a dir, que l'objectiu últim de la reforma laboral ha de ser la creació de llocs de treball. L'opinió pública no entendria, i els aturats menys, que la reforma només servís per abaratir l'acomiadament, perquè els empresaris poguessin ajustar les plantilles. El sanejament d'empreses és legítim, però ha de ser per aconseguir beneficis que permetin crear nous llocs de treball. L'estabilitat que apareix associada als nous contractes és capital, perquè és la condició necessària per a la restauració de la confiança i l'activació no artificial del consum.
Després de la retallada de despeses, l'augment d'impostos i la reforma laboral, però, el govern espanyol encara haurà d'abordar la reforma de les pensions. Serà una nova prova de foc. Els sindicats poden convocar vagues. Hi tenen tot el dret, però s'haurien de preguntar si oposar-se a tot és la manera de solucionar una crisi global. És alliçonador veure com països amb una economia més sòlida i estable que l'espanyola o la catalana estan adoptant mesures més dures encara.