Editorial

El preu de la llum no és un tema puntual

La “puntual” i espectacular apujada del preu de la llum en plena onada de fred no és només el penúltim motiu de disputa política entre els dos socis del govern espanyol, és sobretot la constatació d’un model de distribució i cobrament energètic escandalosament desfasat. Perquè, encara que ens trobem en un mercat liberalitzat, no pot ser que un servei essencial com aquest es basi només en la llei de l’oferta i la demanda mentre els governants pretenen despatxar-ho amb l’argument fàcil que es tracta només d’un increment puntual. Només faltaria que es tractés d’un augment permanent, el problema és que, mentre no es reequilibra la situació, les companyies majoristes es van fent d’or i molta gent queda condemnada a la pobresa energètica.

L’actual apujada de més del 30% en la factura es produeix per un augment exponencial de la demanda i per la inexistència d’energies renovables alternatives, sigui per la manca de vent, sigui a causa de les polítiques contràries al foment de l’energia solar. Però el problema de fons és el model vigent, heretat de quan José María Aznar presidia el govern espanyol i que permet a les grans companyies encarir els preus encara que per a elles els costos siguin els mateixos. Un model abusiu però complicat de canviar, que funciona més o menys igual en altres països del nostre entorn. Però el que es reclama, mentre s’espera que una vegada per totes s’abordi una reforma legislativa en profunditat, és que el govern apliqui mesures valentes fent ús del marge que li dona la composició actual de les factures, per exemple abaixant la quantitat fixa que es cobra. En canvi, reduir el 25% del marge reservat a l’IVA seria perjudicar la recaptació de l’Estat sense tocar la butxaca empresarial. En plena crisi econòmica agreujada per la pandèmia, és immoral que es permeti l’enriquiment desorbitat dels que monopolitzen el sector, i també ho és que es permetin els talls de subministrament a barris sencers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia