Editorial

40 anys i el més calent és a l’aigüera

Quaranta anys després de l’intent de cop d’estat perpetrat pel tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero, no hi ha res a celebrar. Al contrari. A la democràcia espanyola li queden unes quantes assignatures pendents per arribar a ser la democràcia plena que proclama amb insistència Pedro Sánchez cada vegada que en té ocasió, i el règim del 78, condicionat en part per aquell assalt al Congrés dels Diputats, fa aigües per tot arreu. La conseqüència política profunda de l’assalt, pistola en mà, al Congrés dels Diputats aquell 23 de febrer del 1981 va ser l’aprovació, gairebé un any i mig després, de la llei orgànica per a l’harmonització del procés autonòmic (Loapa) amb l’objectiu de frenar les reivindicacions de les anomenades nacionalitats històriques. Una llei que pretenia apaivagar el neguit involucionista de les forces armades i del franquisme incrustat en les estructures de l’Estat, que la dreta democràtica va acceptar i que l’esquerra espanyola va fer seva.

La primera via d’aigua del règim del 78 afecta, justament, un dels pilars sobre el qual se sustenta: la monarquia. Mai s’ha acabat d’aclarir el paper de Joan Carles I en el 23-F, però no deixa de ser transcendent que el que va ser considerat l’heroi d’aquell intent colpista i, per això, de la Transició, hagi fugit a Abu Dhabi, amb protecció i finançament públics. L’estat de dret no es pot sustentar sobre una institució hereva del franquisme, que no ha passat per les urnes i que s’aprofita de la manca de control que li dispensen PSOE, PP, Vox i Ciutadans. I en té més, de vies d’aigua, com la repressió contra la dissidència, especialment la independentista, la negació del dret a decidir, la judicialització de la política fins a l’extrem o la limitació del dret a la llibertat d’expressió amb càstig de presó. Han passat quaranta anys, però encara hi ha manifestacions feixistes que queden impunes i militars –retirats o no– que reclamen un cop militar i afusellaments. El més calent és a l’aigüera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia