Editorial

L’aposta de risc de Pablo Iglesias

El moviment de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, convocant eleccions anticipades per guanyar suport al seu govern i la resposta del líder de Podemos, Pablo Iglesias, abandonant la vicepresidència del govern espanyol per encapçalar una alternativa d’esquerres capaç de desbancar la dreta dibuixen una batalla electoral més hostil i polaritzada que mai. La d’Iglesias és, sense dubte, una aposta de risc, fins al punt que en certa manera també es pot llegir com una fugida endavant. És evident que la seva posició al govern de Pedro Sánchez era molt incòmode, entre altres qüestions per les seves crítiques a la monarquia i a l’estat de dret i la democràcia espanyoles i per la seva posició respecte a Catalunya, especialment la seva referència als “presos polítics” i la seva oposició a la suspensió de la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. D’altra banda, hi ha les enquestes, que amenaçaven clarament Podemos de quedar fora de l’Assemblea de Madrid. Si aconsegueix que les forces d’esquerres (PSOE, Mas Madrid i Podemos) li arrabassin la majoria al PP, a Vox i al que quedi de Ciudadanos i al mateix temps promociona el nou lideratge de Podemos en la figura de la nova vicepresidenta del govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, la jugada li haurà sortit rodona. Si no és així, el fracàs personal serà important i la seva sortida de la política activa s’accelerarà.

La seva baixada a l’arena electoral ha polaritzat la precampanya i Díaz Ayuso no ha trigat ni 24 hores a utilitzar-ho mirant de concentrar el vot de dretes al servei de la seva reelecció. La unitat de les esquerres, en canvi, és una hipòtesi que el Más Madrid d’Íñigo Errejón ja li ha fet saber que no es planteja. La batalla electoral madrilenya afecta sobretot els madrilenys, però també té efectes col·laterals a Catalunya, encara que sigui perquè la dimissió de Pablo Iglesias resta l’única veu dins el govern espanyol explícitament contrària a la repressió de l’Estat contra l’independentisme i favorable a la negociació política del conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia