Editorial

Un acord pendent

Un mes i catorze dies després de les eleccions al Parlament de Catalunya, de la victòria històrica de l’independentisme amb el 52% dels vots i 74 dels 135 diputats de l’hemicicle, el debat d’investidura no ha aconseguit traduir aquesta victòria en un govern que doni impuls a la legislatura i al mandat dels ciutadans d’aquest país. No ho va fer en la primera sessió celebrada ahir i no està gens clar que ho arribi a fer en la segona, dimarts que ve, i això, s’ha de dir clarament, és un fracàs dels polítics que lideren els tres partits independentistes del Parlament. Perquè sovint parlen de les victòries a les urnes i sovint esgrimeixen la majoria independentista, però després no són capaços en el que depèn d’ells de materialitzar aquesta majoria i traslladar el mandat dels ciutadans a la proclamació d’un president i la formació d’un govern. Una decepció, per cert, que es fa més evident en aquests moments de crisi socioeconòmica i de repressió continuada i persistent per part de l’Estat contra tot el que aquesta majoria representa d’horitzó polític per a Catalunya.

Cal reconèixer també que l’acord, per a la investidura i la coalició de govern, no era fàcil ja abans d’iniciar-se les negociacions, i no pas per qüestions programàtiques o de participació en l’executiu, com va quedar evidenciat ahir, sinó perquè els fulls de ruta nacionals van divergir després de l’1-O i la repressió de l’Estat espanyol, i no s’han tornat a trobar des de llavors, amb tots els greuges polítics i la desconfiança que això ha generat. No obstant, els ciutadans els han convidat a mirar endavant, a refer els ponts, a posar el país a davant i a fer el camí junts, i el que està en joc en els pròxims dies o setmanes no és només el futur d’aquest país, sinó també la seva credibilitat per liderar aquest trànsit. És responsabilitat de tots, però sobretot de Pere Aragonès, com a legítim presidenciable, trobar el més aviat possible el punt d’acord imprescindible per ser investit, per governar i per fer avançar el país a superar la crisi i cap a la seva llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia