Editorial

L’aposta clau per les renovables

Catalunya és el territori que més energia consumeix dins l’Estat (18% del total) i també el que més en produeix (17%) i això dona una idea de la importància en volum que té aquest sector al nostre país. El problema que cal afrontar amb urgència, però també amb consens, és com passem d’un model de producció energètica basat en l’energia nuclear, de cicle combinat i cogeneració (79%), a un de basat en les energies netes i renovables (hidràulica, eòlica i fotovoltaica), que ara mateix no arriben a cobrir ni el 20% de la producció total. I no és només que els catalans, efectivament, tinguem clara la necessitat de contribuir a combatre el canvi climàtic i a frenar la destrucció del planeta; també és que l’objectiu de la neutralitat climàtica fixat per la Unió Europea comporta que l’any 2030 el 40% de l’energia que es consumeixi provingui de les renovables, i que el 2050 sigui pràcticament tota (97%).

Un canvi de model d’aquest abast, òbviament, obliga a actuar amb determinació, i això vol dir posar el focus en els projectes de producció d’energia fonamentalment eòlica (5,8% del total) i fotovoltaica (1%), que són els que més marge de creixement tenen. La qüestió és si la manera de fer-ho és mitjançant macroprojectes promoguts per grans companyies, que tornin a trinxar el medi natural i no tinguin el consens del territori, com seria el cas del projecte d’un parc eòlic marí de 180 quilòmetres quadrats, amb 80 torres de 260 metres d’altura, davant la badia de Roses. Sembla raonable que aquest creixement, que cal que es produeixi, estigui planificat sobre la base de projectes més petits, de menor impacte mediambiental i ben distribuïts per tot el territori, que a més tinguin un retorn o compensació per als municipis afectats. La modificació en aquest sentit del decret de les renovables del 2019 és un pas endavant, però caldrà fer-ne molts més per aconseguir la transformació energètica que Catalunya necessita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia