Editorial

França no respecta les llengües

La gran manifestació d’ahir a Perpinyà en defensa del català, amb la participació d’entitats i institucions del nord i del sud, és una clara mostra de la indignació que ha provocat la sentència del Consell Constitucional –l’equivalent francès del Tribunal Constitucional espanyol– contra la nova llei sobre les llengües dites regionals a l’Estat francès, entre les quals el català. L’Assemblée Nationale va aprovar el 8 d’abril passat la llei Molac –anomenada així pel diputat bretó Paul Molac, que en va ser el ponent–, per una amplíssima majoria: 247 vots a favor i 76 en contra. El fet va suposar una fita històrica perquè era, de fet, encara és, la primera llei sobre “llengües regionals” en la història de la Cinquena República Francesa. S’entenia com un primer pas per promoure l’ús i l’ensenyament en català, basc , bretó i altres llengües minoritzades. Obria la porta a la immersió lingüística en centres públics i donava aire a la que es practica en escoles associatives i privades, com és el cas de la Bressola a la Catalunya del Nord.

Però l’esperança del reconeixement dels idiomes locals ha durat només un mes i mig. L’esperit jacobí de França ha esclatat amb celeritat i virulència, amb una sentència del Constitucional que demostra que és un estat que no té cap respecte als drets lingüístics de les minories. Ha anul·lat l’article més ambiciós de la llei, de tal manera que queda prohibit l’aprenentatge en immersió lingüística en les escoles públiques. El Constitucional es basa en l’article 2 de la constitució, que proclama el francès com a única llengua oficial. Tal com es queixa el mateix Molac, la sentència és un veritable acarnissament contra l’ús, la preservació i la promoció de les llengües “regionals”, algunes de les quals estan en perill d’extinció. El diputat bretó es lamenta de la secular actitud militant contra les llengües que no són el francès, una actitud que ha indignat les associacions que treballen per preservar-les i que comença a tenir contestació als carrers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia