Editorial

Cal posar ordre en el sector elèctric

L’avantprojecte de llei per frenar els beneficis abusius de les companyies elèctriques i l’entrada en vigor de les noves tarifes domèstiques són dues iniciatives impulsades amb el lloable objectiu d’abaratir la factura als consumidors, però han estat rebudes amb més escepticisme que entusiasme. Pel que fa al nou marc legal que ha iniciat la seva tramitació parlamentària, és producte del pacte de coalició entre el PSOE i Podem; és a dir, una exigència d’aquesta segona formació, que es va comprometre davant el seu electorat a posar fre als anomenats “beneficis caiguts del cel”, una expressió que ja en la seva sola formulació resulta ofensiva. En aquest sentit, l’avantprojecte està destinat a frenar uns beneficis que les empreses obtenen aplicant les tarifes més altes durant el consum de les energies més barates. No solament es tracta d’una mesura raonable, el que resulta sorprenent és que fins ara els legisladors no se l’haguessin plantejat de manera seriosa.

Pel que fa a les noves tarifes, posen de manifest l’enorme distància que hi ha entre aquells que les dissenyen i les famílies normals i corrents que hauran d’aplicar-les intentant interpretar, com sempre, una factura que sembla ideada perquè sigui impossible la seva comprensió. Una part de la factura, recordem-ho, engreixada pels impostos aplicats per l’Estat i que, sumats als beneficis que s’adjudiquen les companyies, desemboquen en uns dels rebuts més alts de tota la Unió Europea. Els problemes del model energètic espanyol són tan evidents com antics i no es poden resoldre amb consells vergonyosos com ara posar la rentadora a la matinada o cuinar els caps de setmana per a la resta dels dies. És necessari compensar l’actual posició de domini de les empreses que es reparteixen el pastís, fomentar de manera decidida l’energia solar en un territori amb unes condicions climàtiques ideals i posar seny en uns beneficis que sempre han estat molt per sobre del servei prestat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia