Editorial

Un anunci que arriba tard

El gest del G7 –el grup que agrupa els països més rics del món– de donar mil milions de vacunes contra la Covid-19 als estats més pobres del món, seria, evidentment, del tot lloable, si no fos perquè arriba tard i respon a interessos propis i no pas del tot altruistes, com podria semblar d’entrada. De fet, la donació d’aquests mil milions de dosis no té encara un calendari específic, només que s’acabaran donant durant tot l’any vinent, 2022. Caldrà, per tant, veure com es concretarà tot plegat, però el que sorprèn d’inici és que la donació als països més pobres no es fa fins que els més rics no han tingut més de la meitat de la seva població vaccinada. Aquest fet és sobretot greu pel que fa als EUA i al Regne Unit, dos països que, a diferència del que ha fet la UE des del principi, han restringit les exportacions de les vacunes en benefici propi. Que ara es presentin com els salvadors del món i “exportadors” de salut no és gaire lloable. Tampoc el fet que, en l’anunci, a diferència del que va proposar fa unes setmanes el president Joe Biden, ja ni s’esmenti un possible alliberament de les patents, la veritable solució per aconseguir accelerar la vaccinació arreu del món.

Es tracta, com dèiem, d’un anunci que arriba tard –l’Àfrica només té vacunats el 2% dels seus habitants– i que, en el fons, respon també als temors que hi hagi noves variants del virus que amenacin els països més rics i vacunats, com ja està passant, per exemple, al Regne Unit, amb la variant Delta.

L’anunci té també un component diplomàtic perquè, amb la donació de vaccins als països més pobres, el G7 vol contrarestar les accions fetes en aquest sentit, des del primer moment, per xinesos i russos, que no van dubtar a vendre les seves vacunes a molts estats africans, asiàtics i sud-americans. El “tràfic” de vaccins com a excusa per a les noves relacions internacionals i per eixamplar les àrees d’influència. Tot sembla important, menys la salut de la gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia