Editorial

Les ‘croades’ del poder judicial espanyol

La persecució del president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, per part de l’instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, posa sobre la taula de forma explícita la utilització barroera de qualsevol recurs, fins i tot l’engany, que està fent la justícia espanyola per aconseguir a tota costa el seu objectiu, que en aquest cas és empresonar Puigdemont. El seu silenci sobre la vigència de l’euroordre de detenció de líder independentista el mes de juliol passat, quan el Tribunal General de la UE la va donar per suspesa, resulta clamorós, i la falta de resposta quan la defensa de Puigdemont ara fa un mes va demanar-li la situació de l’euroordre fa dubtar del joc net que se li suposa a l’exercici de la justícia. En aquest sentit, a més, el seu ofici de fa dos dies demanant a la justícia italiana l’extradició immediata de cara a la vista de demà passat a Sardenya entra en conflicte amb la resolució del mateix TGUE, que garanteix la llibertat de Carles Puigdemont per fer la seva feina com a eurodiputat.

L’escrit de Llarena no només torna a evidenciar una croada particular i unilateral que manté el poder judicial espanyol, erigit en defensor de l’Estat i de la seva integritat contra l’amenaça independentista, a través de desenes de causes obertes a més de 3.500 ciutadans. També visualitza la guerra oberta, soterrada però notòria, entre l’ala conservadora que domina l’alta magistratura espanyola i el govern progressista espanyol, que aspira a modificar aquesta situació amb la renovació de càrrecs del poder judicial. Un enfrontament que ja van explicitar el Tribunal Suprem i el Consell General del Poder Judicial amb motiu dels indults concedits per l’executiu als presos independentistes i que torna a aflorar amb l’escrit de Llarena, culpant l’advocacia de l’Estat, i indirectament el govern de Pedro Sánchez, de donar una informació errònia al TGUE. Un presumpte error que el seu silenci posterior va convertir ‘de facto’ en un engany al tribunal europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia