Editorial

Villarejo, les clavegueres de l’Estat

L’excomissari de policia José Manuel Villarejo s’enfronta, des d’aquesta setmana passada, a un dels primers judicis a què se’l sotmetrà per la seva fosca actuació durant anys. En aquesta primera vista, la fiscalia demana per a Villarejo 109 anys de presó per haver fet suposats negocis d’espionatge a canvi de grans quantitats de diners. Els delictes dels quals se l’acusa van des de descobriment de secrets, falsedat documental, tràfic d’influències, extorsió i suborn. Una llarga llista delictiva per a un funcionari policial que hauria d’avergonyir els seus caps i el govern espanyol, si no fos perquè tant des de dins, com de fora del cos policial, va treballar sovint al servei d’aquells que, anys més tard, l’han repudiat. Tot un servidor de les clavegueres de l’Estat, implicat en nombrosos casos, sovint amb ramificacions polítiques, que, en un país com cal, fa anys que s’haurien aclarit i jutjat. A Villarejo, però, a recer dels molts padrins polítics que l’han protegit, li han donat feina com a agent encobert, i n’ha pogut sortir indemne, fins que l’escàndol ja era tan majúscul que el mateix estat que el va enlairar l’ha denunciat i empresonat.

Enregistraments, trobades misterioses, xantatges, dossiers secrets, tot un repertori digne d’una pel·lícula d’espies, si no fos perquè la feina bruta de l’excomissari hauria servit per tapar el finançament ocult del PP en el cas Kitchen o per treballar, suposadament, contra l’independentisme en l’anomenada operació Catalunya, promoguda des del Ministeri de l’Interior en l’època de l’exministre Fernández Díaz. Un personatge que simbolitza perfectament la deriva d’un Estat espanyol disposat a tot per protegir els seus interessos i la seva integritat territorial, utilitzant tots els recursos necessaris, encara que aquests vulnerin tots els drets democràtics que, en teoria, defensa. Tindrà la justícia espanyola la independència que li cal per arribar al fons dels casos de Villarejo? La impunitat amb què l’excomissari s’ha mogut durant anys ho fa dubtar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia