Editorial

Vist per a sentència l’escàndol del Castor

Ahir va quedar vist per a sentència el judici pels terratrèmols del Castor, a l’Audiència de Castelló de la Plana, després d’una desena de sessions en què, a més dels afectats i testimonis, han prestat declaració diversos pèrits i experts respecte de la relació entre la injecció de gas a l’antic pou de petroli i els centenars de moviments sísmics que es van produir a la costa del Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat l’any 2003, quan van començar les operacions a la plataforma marina. En les seves conclusions, la fiscalia manté la petició de penes de 6 anys de presó per als dos únics responsables de la concessionària jutjats –Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau, expresident i exconseller delegat d’Escal UGSi–, acusant-los d’haver incomplert els decrets de concessió i haver superat els volums d’injecció de gas permesos. Per la seva banda, l’acusació particular exercida per l’Associació d’Afectats per la Plataforma Castor (Aplaca) rebaixa la petició a 5 anys i reclama gairebé 1,9 milions d’euros d’indemnització per danys morals. Les defenses dels acusats han demanat l’absolució per falta de proves i han assegurat que els terratrèmols s’haurien produït igualment, de manera natural.

El jutge haurà de dirimir ara quines responsabilitats tenen els dos acusats i quines indemnitzacions reben els afectats pel miler de terratrèmols detectats, segons el que ell hagi vist en el judici. Dictarà sentència, però no es farà justícia respecte del que ha representat l’anomenat cas Castor. No en pot fer, perquè el judici ja va néixer incomplet i incomplet serà, per tant, el veredicte. Ni han estat jutjats tots els que són responsables de l’escàndol, ni s’han escrutat les responsabilitats respecte del cost milionari de l’operació, xifrada en 2.500 milions d’euros i que, com és prou sabut, paguem tots els contribuents. Amb el judici fet, la baluerna encara és ben visible dins el mar, amb gas a la panxa, com a símbol de la conxorxa entre el poder polític, l’econòmic i el financer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia