Editorial

Les noves formes de la violència masclista

La pandèmia ha agreujat i fins i tot amagat casos de violència de gènere. En el Dia Mundial per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones, entitats i administracions fan pinya per conscienciar de l’abast del problema de les agressions a dones, joves i nenes. Totes les dades coincideixen a alertar de més agressions, denúncies i ordres d’allunyament, i les darreres brutals violacions no han fet altra cosa que fer créixer la sensació d’inseguretat de la dona en el nostre espai públic. Una situació intolerable com a societat que du les dones a autoprotegir-se, quan hauria de ser la societat, les administracions i les institucions, les que vetllessin per la prevenció i la seguretat. Gairebé un 40% de les joves han patit violència masclista psicològica o sexual en un any, segons l’Observatori Català de la Joventut, mostra evident que ni les noves generacions educades en la igualtat en són alienes. Els Mossos d’Esquadra adverteixen que les noves formes d’agressions, com les digitals, ja superen les sexuals, i que augmenten les denúncies i el nombre d’ateses.

Les noves formes de violència masclista abasten des de l’àmbit cibertecnològic, ginecològic, judicial, l’escolar i educatiu, i altres situacions diàries, com la manera de vestir, més enllà de la violència física que fins fa poc centrava només els esforços de protecció de les víctimes. Fins i tot en situacions de violència vicària o tràfic de persones o explotació sexual. Les administracions centren ara els esforços de conscienciació, seguiment i denúncia en aquestes formes més sibil·lines o soterrades de violència masclista. La revisió recent del marc legislatiu, reconeixent les noves formes de violència, esdevé un bon pas endavant, però en calen d’altres perquè l’erradicació sembla encara lluny. Mentre no arriba, a banda de conscienciació, cal formar els professionals que atenen les persones afectades, des dels agents de policia fins a educadors, personal sanitari, psicòlegs... per facilitar l’acompanyament a les víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia