Editorial

Judicialitzar el Congrés, com al Parlament

El Congrés dels Diputats ha aprovat els canvis al Codi Penal que inclouen la derogació del delicte de sedició i la rebaixa del de malversació, juntament amb la renovació del poder judicial. El Tribunal Constitucional (TC) va acabar ajornant la decisió sobre la demanda cautelar d’impedir el ple, presentada pel PP, i també per Vox, enmig d’una gran crisi d’estat pel fet que el màxim òrgan judicial semblava disposat a impedir un debat i l’aprovació de lleis –potestat del poder legislatiu– i fixar-ne els límits abans que s’hi pronunciessin els diputats. L’ajornament del ple del TC, primer unes hores i després fins dilluns, va facilitar l’aprovació inicial al Congrés i guanya temps per si consideren que cal aturar la tramitació quan es voti al Senat. La judicialització de la política i del govern de l’Estat i l’ofensiva del bloc polític i judicial de la dreta, disposada a aturar les reformes a qualsevol preu, va crispar ahir l’esquerra estatal. No hi van faltar acusacions de cop d’estat, tot i que no és la primera vegada que el TC impedeix debats o iniciatives legislatives en alguna cambra de l’Estat, arran de la reforma del 2015, que atorga competències executives a les seves decisions.

El Parlament de Catalunya ha estat víctima d’aquesta ingerència els últims anys. Aquesta situació, que va provocar la queixa de la classe política estatal ahir, la van viure els diputats catalans el 2017 amb les lleis de desconnexió, el 2018 impedint la investidura de Puigdemont, les meses del Parlament que han estat advertides i jutjades per haver permès debats sobre la monarquia o l’autodeterminació... El moviment independentista recorda a socialistes i comuns que ara comencen a patir a les pròpies carns el que aplaudien quan s’usava el Parlament com a banc de proves. Un tast de la repressió judicial, aquest cop per part d’un TC caducat i que ha ajornat la seva materialització, ha estat suficient per reivindicar més respecte per la divisió de poders. Els que justificaven retallar la llibertat del Parlament ara s’exclamen quan s’amenaça la del Congrés, quan, en democràcia plena, cap cambra que representi la sobirania popular hauria de tenir limitada la seva capacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.