Editorial

El millor residu, el que no es genera

En deu anys, la quantitat de residus municipals que se separen correctament a Catalunya per poder ser reciclats ha augmentat només un 6,1%. Malgrat les campanyes de conscienciació, de cada 100 quilos de brossa, més de la meitat (53,4) encara van a parar a abocadors o a incineradores. La major part són envasos i altres deixalles que es podrien reciclar i que en canvi s’acaben convertint en un greu problema ambiental. Es tracta d’una situació insostenible si tenim en compte que, de mitjana, cada català genera mitja tona anual de residus. Amb aquestes xifres és evident que cal actuar amb contundència si es volen complir les previsions marcades per la Unió Europea d’arribar al 2025 amb el 55% de les deixalles reciclades, per passar al 60% cinc anys més tard. Els primers passos que s’estan fent amb l’aplicació del sistema de recollida porta a porta en pobles i ciutats petites mostren bons resultats. És cert que pot resultar problemàtic canviar d’hàbits i adaptar-se a horaris i calendaris, però també ho és que als llocs on s’aplica el percentatge de brossa que es pot reciclar augmenta significativament, fins a xifres properes al 80%.

El principal repte, és aplicar el sistema en grans ciutats. No és el mateix fer recollida selectiva en nuclis amb cases i edificis de pocs veïns que fer-la en carrers amb grans blocs on viuen centenars de persones. Tot i això, l’emergència ambiental obliga a buscar mesures per continuar en aquest camí. Un bona solució podria ser un sistema mixt que combinés el porta a porta amb els contenidors intel·ligents i tancats que només es poden obrir amb un xip. El ciutadà no és l’únic que ha d’assumir la seva responsabilitat. Des de les administracions s’han d’impulsar mesures que facilitin l’economia circular. També cal involucrar empreses i productors perquè assumeixin els costos de reciclar els envasos que generen per vendre els seus productes, que ara paguem entre tots. D’altra banda, reciclar és important, però també és bàsic reutilitzar, reparar i, sobretot, reduir. El millor residu, cal continuar insistint, és aquell que no es genera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.