Editorial

Pegasus interpel·la Espanya

La ponent del comitè del Parlament Europeu que investiga l’ús de Pegasus a la Unió Europea, en l’informe de conclusions que presentarà al ple de l’eurocambra, assenyala Espanya per l’espionatge contra els líders civils i institucionals de l’independentisme, periodistes i advocats –l’anomenat Catalangate– i exigeix a l’Estat que aclareixi del tot els casos denunciats i compensi les víctimes. El mateix comitè enviarà una missió a Espanya el mes de març per investigar in situ l’afer, però l’informe en si és un clatellot amb tots els ets i uts a l’Estat, perquè delata la vulneració de drets fonamentals que ha suposat l’ús de Pegasus per espiar ‘adversaris’ polítics i persones relacionades, la nul·la resposta de l’estat de dret per protegir els ciutadans afectats i la inacció del govern de Pedro Sánchez (i també de la UE) per aclarir els fets, corregir el mal us del programari espia i oferir un rescabalament judicial als afectats. També deixa clar que l’abús i falta de control dels programaris espia amenacen la mateixa democràcia i torna a posar Espanya del bracet de països com Polònia o Turquia, que juntament amb Grècia i Xipre són els altres grans assenyalats en l’informe.

La qüestió no és nova i apunta directament a les línies vermelles de l’estat de dret i la democràcia que Espanya està disposada a traspassar i als drets fonamentals dels ciutadans que està disposat a trepitjar en nom d’objectius polítics i/o nacionals, com és el cas de la unitat d’Espanya enfront del moviment independentista de Catalunya. I no apunta a l’Estat com un ens anònim o indefinit, sinó que interpel·la el govern espanyol, els cossos policials i militars que depenen dels ministeris de l’Interior i Defensa, els partits polítics que controlen l’acció del govern, la fiscalia i la judicatura. I els interpel·la a tots ells perquè es tracta en definitiva de definir quina mena de país volen que sigui Espanya, si la democràcia plena que no es cansen de proclamar cada cop que en tenen ocasió, o bé la democràcia defectuosa que no només sura des de les clavagueres de l’Estat, sinó també des d’instàncies governamentals com en el cas del Catalangate.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.