Editorial

Europa colla pel Catalangate

L’editorial d’avui ha estat debatut per: Toni Brosa, Susanna Oliveira, Francesc Espiga, Anna Puig, Xevi Sala, Carles Sabaté, Anna Serrano, David Brugué i Xevi Castillón

L’informe de conclusions sobre l’ús de programari espia a la UE que ahir va aprovar la comissió Pegasus del Parlament Europeu és un altre toc d’atenció d’Europa a l’Estat espanyol per la seva responsabilitat i evident falta d’interès per esclarir l’espionatge indiscriminat a ciutadans denunciat des de l’independentisme, però també des d’una empresa independent i reconeguda com és Citizenlab. L’informe és rellevant des del moment que constata l’existència i la gravetat del Catalangate, en tant que vulneració de drets d’un grup de ciutadans vinculats per la seva ideologia política; un fet que el govern espanyol mai ha admès, ni tractat com a tal. Les conclusions apunten també a l’autoria del CNI i a la responsabilitat de l’Estat per arribar al fons sobre qui i per què va ordenar l’ús abusiu i il·legal del programari Pegasus, no només en els 18 casos que el govern espanyol ha admès al·legant cobertura judicial, sinó també en els 47 casos que mai no ha reconegut tot i ser igualment confirmats per Citizenlab. Finalment, tampoc ha de ser anecdòtic que el comitè especialment designat pel Parlament Europeu denunciï en el seu informe l’actitud opaca i obstruccionista de les autoritats espanyoles a l’hora de demanar i facilitar informació a la comissió sobre aquest afer.

És cert que l’informe no pot amagar els equilibris polítics i les reserves propiciades per les pressions i les esmenes dels partits espanyols presents a l’eurocambra; és cert que rebaixa alguns termes de l’informe inicial, que no condemna directament l’espionatge de l’Estat ni desconfia de la independència i garanties del sistema judicial espanyol ni recomana una prohibició de Pegasus mentre no se’n reguli un ús respectuós amb els drets dels ciutadans. Però el que sí fa, i és molt positiu, és posar de nou el focus en l’escàs interès d’Espanya per garantir i defensar els drets dels ciutadans, una actitud impròpia en el marc de l’estat de dret europeu, i en aquest sentit no només colla l’Estat espanyol perquè investigui més els fets i les responsabilitats, controli més rl CNI i eviti la indefensió dels seus ciutadans, sinó que també aporta arguments que poden incidir en els casos judicials oberts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia