Editorial

Inconvenients i beneficis de la IA

La intel·ligència artificial (IA) ha irromput d’una manera tan sobtada en la nostra realitat que un dels seus potencials perills és precisament la confusió que l’envolta. No tot el que s’atribueix a la nova revolució tecnològica basada en l’increment de la velocitat de lectura dels algoritmes ho és, d’IA, per això és necessari combatre la desinformació. Perquè, tot i la prevenció amb què cal abordar la introducció d’aquesta mena d’eines, hem de tenir present la vessant aprofitable que representen per al conjunt de la societat. La IA ha deixat de formar part de l’univers de la ciència-ficció o de les distopies literàries i cinematogràfiques per demostrar-nos les seves aplicacions pràctiques en la nostra societat. En el món de l’empresa o en el món de la creació, i amb resultats que ens fan badar la boca però que d’entrada no hauríem ni de demonitzar ni tampoc de banalitzar.

Conscients de la finestra d’oportunitats però també d’amenaça que s’acaba d’obrir a tot el planeta, el Regne Unit acaba de ser seu d’una cimera en què representants del món empresarial de vint-i-vuit països diferents han signat el pacte que pretén posar límits als anomenats “models fronterers de la IA”. Una cimera de pes no només per l’abast d’aquest acord, sinó també perquè entre els governs que l’han subscrit hi figuren els dels Estats Units i la Xina, el primer representant d’una potència econòmica consolidada, el segon representant d’una economia emergent que ja s’ha situat al capdavant dels sectors més estratègics. La resolució final ha estat batejada amb el nom de Declaració de Bletchley i ha estat qualificada com a pionera perquè és la primera que ha posat damunt la taula “els riscos de seguretat de la IA d’interès compartit” i ha debatut mesures preventives. La conclusió final és que els límits de la intel·ligència artificial són ara per ara desconeguts però que, en canvi, les seves aplicacions són tota una realitat i que aquesta realitat ha de poder ser governada amb rigor i aprofitament. Això sí, cal evitar que passi com ha passat amb el canvi climàtic, que després de tants anys de parlar-ne i de marejar la perdiu estem fent tard a l’hora de frenar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.