Editorial

Amnistia per canviar el rumb

El ple d’investidura de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats espanyol, amb la proposició d’una llei d’amnistia al centre del debat, ha marcat un abans i un després en la dinàmica de repressió que l’Estat manté contra el procés sobiranista de Catalunya des de fa ja més de sis anys. No obstant això, han calgut només unes poques hores per comprovar com de necessària és aquesta llei i quanta feina queda per ferencara per materialitzar aquest punt d’inflexió. El motiu és la celebració ahir del judici del Tribunal de Comptes (TC) contra els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i una trentena de consellers i càrrecs dels seus governs per la responsabilitat comptable sobre la despesa de l’1-O i de l’acció exterior entre el 2011 i el 2017. Un judici administratiu, ara ja pendent de sentència, que no busca rescabalar la Generalitat d’un perjudici econòmic que la mateixa institució no entén com a tal ni ha reclamat, sinó que pretén aplicar a tots els encausats un càstig econòmic, que la fiscalia xifra en 3,4 milions d’euros i l’acusació particular, exercida per l’organització ultra i espanyolista Societat Civil Catalana, en 5,3 milions.

La intencionalitat de l’acció del TC en aquest procés ha quedat en tot moment evidenciada, tant pel fet de no escoltar la part teòricament perjudicada com pel criteri arbitrari a l’hora de posar sota sospita despeses degudament pressupostades per a l’acció de govern, passant per l’execució de fiances exagerades, en la majoria de casos catastròfiques o inassumibles pels encausats i fins i tot duplicades respecte a les reclamades en la causa penal per malversació que es manté en curs als jutjats d’instrucció 13 i 18. Tampoc ha considerat, el TC, la petició de suspendre el procés sabent que la llei d’amnistia en curs el deixarà sense efectes. En qualsevol cas, aquest tribunal manté el mateix rumb dels darrers sis anys, com ho fa l’alta magistratura o els jutjats esmentats, i la feina i la responsabilitat de la majoria parlamentària que ha investit Pedro Sánchez és prémer l’accelerador, prioritzar l’entrada en vigor de la llei d’amnistia i rescatar les qüestions polítiques dels tribunals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia