Editorial

La infertilitat masculina, un altre tabú

Assu­mir que la infer­ti­li­tat implica les dues parts de la pare­lla, també els homes, és aba­tre un altre tabú en una soci­e­tat que de mica en mica camina cap a la igual­tat de gènere. Tra­di­ci­o­nal­ment la mas­cu­li­ni­tat mal entesa ha pro­jec­tat els pro­ble­mes d’infer­ti­li­tat envers la dona per fugir de la vul­ne­ra­bi­li­tat que hi va errònia­ment asso­ci­ada. Però els experts remar­quen l’obvi­e­tat que es tracta d’una pro­blemàtica emo­ci­o­nal­ment com­par­tida al cin­quanta per cent per les pare­lles i hi afe­gei­xen que el vint-i-cinc per cent dels casos van direc­ta­ment asso­ci­ats als homes. Així que aquest és un tema que ens interessa a tots de manera inte­gral, encara que sovint s’intenti negar o dis­si­mu­lar per inse­gu­re­tats incon­fes­sa­des o sim­ple­ment per rols mas­clis­tes. I no és només una qüestió que quedi limi­tada a l’àmbit repro­duc­tiu; hi ha països, com ara Ale­ma­nya, on la població mas­cu­lina de més de cin­quanta anys es fa anàlisis anu­als de tes­tos­te­rona perquè està com­pro­vat que a par­tir d’aquesta edat els valors dis­mi­nu­ei­xen de manera impor­tant i que això pot ser indi­ca­tiu també d’altres pato­lo­gies, com ara les vas­cu­lars.

El prin­ci­pal pas davant d’una situ­ació com aquesta és dema­nar ajuda, i això a alguns homes encara els costa perquè no s’ado­nen que ells també aca­ben essent para­do­xal­ment vícti­mes del mas­clisme. Al cap­da­vall viri­li­tat no és necessària­ment fer­ti­li­tat i cul­pa­bi­lit­zar d’aquesta pro­blemàtica la part feme­nina de la pare­lla, no només és injust, sinó que en molts casos ja es veu que tam­poc resol res. És clar que la cons­ci­en­ci­ació s’ha de tras­lla­dar igual­ment a la pro­fessió mèdica, que fins ara tenia tendència a fer ava­lu­a­ci­ons en pro­fun­di­tat a les dones i en canvi, pel que fa als homes, limi­tar l’explo­ració a un semi­no­grama. En aquest sen­tit, també és acon­se­lla­ble anar a l’una i fer com­pa­ti­bles els trac­ta­ments dels dos mem­bres de la pare­lla en lloc de pri­o­rit­zar sem­pre el femení perquè es dona per fet que entre­te­nir-se en els homes és per­dre el temps. Sobre­tot tenint en compte que entre el qua­ranta i el cin­quanta per cent dels casos d’ano­ma­lies que pro­du­ei­xen infer­ti­li­tat res­po­nen a cau­ses que no s’arri­ben a iden­ti­fi­car del tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.