Editorial

La intolerable intolerància de Vox

L’escena protagonitzada dimarts pel president del Parlament de les Illes, Gabriel Le Senne (Vox), perdent els estreps, abordant l’ordinador de la vicepresidenta de la cambra, Mercedes Garrido (PSIB), i estripant la fotografia d’Aurora Picornell –assassinada pel franquisme– que hi duia enganxada és impròpia d’un parlament, és indigne del seu màxim representant institucional i és inacceptable en el context d’un estat democràtic. La seva actitud violenta i hostil amb les dues membres de la mesa que feien visible la seva discrepància amb l’intent de derogació de la llei de memòria democràtica promogut per Vox i el PP, creua diverses línies vermelles: en primer lloc, perquè falta al respecte imprescindible a la institució i a tots els ciutadans de les Illes que hi són representats i, en segon lloc, perquè atempta directament contra valors fonamentals que sustenten la democràcia, com són el respecte i la tolerància cap a les persones, les idees i la discrepància política. No és un error, és absència de cultura democràtica o, encara pitjor, és menyspreu pels valors que l’engrandeixen. I contra això no hi ha cures pal·liatives. Les excuses posteriors del senyor Le Senne i les distàncies marcades en el seu discurs per la presidenta del govern, Marga Prohens (PP), no són suficients. La dignitat del Parlament de les Illes i la seva credibilitat democràtica són incompatibles amb la permanència d’aquesta persona a la presidència de la institució.

La qüestió és: fins a quin punt estan disposats els ciutadans de les Illes a deixar-se representar per un polític d’instint totalitari com Le Senne? Poden els diputats de la resta de formacions del Parlament mantenir aquest home a la presidència de la institució? Està disposat el Partit Popular a ser còmplice de l’erosió democràtica dels òrgans de govern de les Illes i de tot l’Estat espanyol per mantenir els seus pactes de poder amb la ultradreta? Fa poc hem assistit a l’agressió física d’uns diputats de l’extrema dreta italiana contra un altre del Moviment 5 Estrelles, fruit de la mateixa cultura totalitària que inspira Le Senne, altres membres de Vox i els discursos d’odi que fan. No estem tan lluny de la Itàlia de Meloni i del seu Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia