Editorial

Literatura potent, malgrat tot

Els nivells de lectura dels llibres en català, sobretot les vendes, estan molt per sota del nivell creatiu i de la qualitat dels nostres escriptors i escriptores, però esdeveniments com la 42a edició de la Setmana del Llibre en Català, que divendres va arrencar a Barcelona, són pròpies d’un país de vitalitat cultural indiscutible. Fins al 29 de setembre La Setmana aplegarà 298 expositors (una xifra rècord), amb 86 casetes de llibreries i editorials, i altres espais on es faran prop de 270 activitats, una agenda que tal com assenyala el mateix sector és per estar-ne satisfet. No només perquè reflecteix la consolidació i projecció d’una de les cites literàries més importants de l’any, sinó perquè demostra que no tot està perdut, encara que tampoc estigui ni de bon tros guanyat. És la paradoxa que empeny l’escriptura, l’edició, la difusió i finalment l’adquisició de llibres en la nostra llengua, un procés en el qual s’impliquen de manera incondicional els autors, els directors editorial, els llibreters i finalment els lectors. Però amb un mercat massa petit.

Tot plegat redimensionat per una xarxa de biblioteques i de clubs de lectura que es converteixen en altaveus i transmissors d’aquesta amplíssima oferta cultural. Però amb una demanda objectivament descompensada per la ingent quantitat de publicacions i, a conseqüència d’aquesta competitivitat, les novetats tenen una vida massa curta a les llibreries. La projecció internacional també és clara, amb una participació reconeguda en fires de prestigi com les de Guadalajara i Frankfurt. En aquesta mateixa línia els responsables de La Setmana destaquen la presència de segells de la resta dels Països Catalans i per primer cop l’Alguer. Queda molt per fer i amb un estat que no posarà mai les coses fàcils a les altres llengües suposadament cooficials, però el sector demostra una tossuda capacitat de superar reptes, com el de la pandèmia. Actualment un de cada tres llibres es llegeix en català. I, segons la darrera enquesta dels hàbits de lectura i compra de llibres, el 65,1% de la població de Catalunya de 14 anys o més ha comprat algun llibre (de text o no de text) en els últims dotze mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia