Editorial

Els fons d’inversió en l’atenció als grans

En els últims anys, el sector de les residències de la tercera edat a Catalunya ha viscut una transformació, marcada per l’entrada de fons d’inversió internacionals i grans grups empresarials. DomusVi, Clece –que és la filial d’ACS– o Orpea, ara Emeis, són alguns dels noms que han liderat aquest canvi. Aquest perfil d’empresa representa, ara com ara, al voltant del 25% de les places i continua agafant quota de mercat. La iniciativa privada ha esdevingut protagonista indiscutible, aprofitant la falta d’inversions públiques en aquest àmbit. Mentre les xifres mostren un augment significatiu de noves places privades, la realitat de les residències públiques a Catalunya és que tan sols 16 dels 1.057 centres són de gestió i propietat pública. La resta són privades o concertades, reforçant així la tendència cap a la privatització del servei assistencial. Segons el Departament de Drets Socials de la Generalitat, el 2050 prop del 30% de la ciutadania tindrà més de 65 anys. Aquesta projecció, sumada a la crisi de la família com a principal suport per a les persones grans, ha convertit les residències en un pilar fonamental del benestar de la nostra societat. El model actual, dominat per una inversió privada internacional que té al darrere fons de private equity, que busquen treure rendibilitat de manera ràpida, posa en risc la qualitat d’aquests serveis, tal com es va evidenciar dramàticament durant la pandèmia de covid-19, quan les mancances del sistema van quedar al descobert. El sector, com molts altres en procés de concentració, fa servir una estratègia empresarial de separació de propietat i de gestió. Així que, per aixecar capital i poder continuar creixent, els grans grups venen els edificis a altres companyies dedicades exclusivament a aquesta activitat de lloguer de residències i els lloguen a llarg termini per assegurar-se el control de la gestió.

Amb el gran protagonisme que té la iniciativa privada en aquest àmbit, és evident que l’administració ha descurat les seves funcions, no ha garantit un equilibri, i les queixes i les ineficiències arriben per totes bandes. El sistema necessita un gran pacte de manera urgent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.