Editorial

L’amnistia impossible

Que el 30 de maig el Congrés va aprovar una llei d’amnistia és un fet. Que dos mesos després s’havia d’haver concretat la seva aplicació en totes les causes relacionades amb el procés independentista i l’1-O era un mandat de la llei. I que quatre mesos després el poder judicial, en especial el Tribunal Suprem, es nega a aplicar-la és ja una evidència. Primer va ser la negativa a aplicar la llei respecte al delicte de malversació a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, i a les causes pendents dels exiliats (Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig). Després va venir el recurs al tribunal de garanties qüestionant la constitucionalitat de la llei. I ahir s’hi van sumar els entrebancs per aplicar l’amnistia a Cuixart, Forcadell, Forn, Rull i Sànchez amb l’argumentari que estan a l’expectativa de la constitucionalitat de la llei que ha de decidir el Tribunal Constitucional. Un argument, però, que els deixa, a tots ells, fora de la discussió al tribunal de garanties perquè el recurs pendent està relacionat amb una altra causa (la d’un activista per unes protestes a Girona). I, si encara no hi ha hagut prou entrebancs, el Suprem s’ha negat fins ara a eliminar els antecedents penals que encara consten en tots ells pel delicte de sedició ja despenalitzat. El GOI (grup objectivament identificable) que va posar sobre la taula el TJUE en el cas Puig és ja més que una constatació en totes les resolucions emeses en les causes dels independentistes. I més quan el poder judicial només ha dubtat fins ara sobre la constitucionalitat de la llei en determinats casos, però la considera perfectament aplicable als policies implicats en processos penals. Difícilment una llei pot ser inconstitucional i constitucional al mateix temps.

Les maniobres per portar la causa del procés al Suprem, la condemna desproporcionada emesa després i els entrebancs ara amb l’amnistia –si el TC no ho esmena abans– caldrà dirimir-los a fora de l’Estat espanyol com era previsible i ho haurà de fer el Tribunal Europeu de Drets Humans, que de moment ja ha preguntat a l’Estat si s’ha fet efectiva l’amnistia. Un avís a navegants que sembla inquietar poc el Tribunal Suprem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.