Una economia més qualitativa
La nostra manera de produir ha de deixar de ser aliena al seguit de transformacions que en el nostre entorn origina l’escalfament global. Qualsevol àmbit d’activitat pot tenir la seva contribució en l’efecte hivernacle, que està fent d’aquest planeta un lloc com més va menys habitable, a unes àrees geogràfiques més que a d’altres. Així doncs, com recomanen els experts que quantifiquen els estralls que provoca l’augment sense pausa de la temperatura, convindria menar per polítiques econòmiques que encara no han estat fressades, tant per assolir resultats de mitigació del fenomen com per l’adaptació a una nova realitat tan còmoda com sigui possible, amb el benentès que determinats danys ja no es poden esmenar.
Ja són moltes les veus que ens diuen que cal relativitzar el paradigma del PIB, del seu creixement, com a senyal que indica si una economia evoluciona positivament. Hem viscut ja massa dècades de creixement exponencial de l’economia, i ara ja sabem, contra els supòsits fundacionals de l’economia neoclàssica, que, esperonant el canvi climàtic, el que hem aconseguit és superar els límits de la natural, a escala local, regional i planetària. L’obsessió per créixer ens ha dut a un col·lapse climàtic que està sacrificant el nostre benestar.
És per això que els experts ens indiquen que ja és hora de transitar cap a una economia d’estat estacionari en què ja no seria contraproduent abandonar el creixement quantitatiu per centrar-nos en un desenvolupament qualitatiu, en què quedés ben palesa la interdependència que necessàriament hi ha d’haver entre l’economia humana i l’ecosfera global. Més que de creixement, ens hauríem d’acostumar a parlar, en l’horitzó que s’entrelluca a curt termini, en termes de decreixement o d’acreixement, en què l’afer central que ens ha de preocupar és la salut del planeta davant l’emergència climàtica, una espiral en què com més temps passa més augmenten exponencialment els seus costos. La descarbonització de l’economia, tot situant el recurs energètic renovable al centre de tot, haurà d’anar acompanyada d’estratègies de reducció dels consums.