Editorial

No ens mengem l’equilibri

Catalunya és el principal productor de pinsos de l’Estat espanyol i un referent dins la Unió Europea. Amb un 20% de la producció estatal i el 40% del pinso ecològic, el sector ha estat un pilar fonamental del model agroalimentari català. La seva força radica en una xarxa d’explotacions ramaderes i fàbriques de pinso que han desenvolupat una estructura empresarial única. Amb el temps, però, el sector s’ha anat integrant verticalment, amb grans empreses que controlen la totalitat de la cadena productiva, des de la fabricació del pinso fins a la comercialització final de la carn. Aquest model, adoptat ofereix avantatges en eficiència, però alhora redueix la diversitat d’operadors i amenaça la supervivència dels petits i mitjans productors. Un dels factors que han accelerat aquesta concentració és l’augment de les exigències normatives i sanitàries, que han requerit inversions considerables en infraestructures i processos de control de qualitat. Moltes fàbriques de pinso petites i mitjanes no han pogut assumir aquestes despeses i han estat absorbides per altres empreses o han desaparegut.

L’aparició dels escorxadors com a nous actors en el procés de concentració mostra un camí de no retorn. Per això, l’administració catalana ha de tenir en compte tots els matisos existents al sector per evitar que la reestructuració es tradueixi en una homogeneïtzació que afavoreixi exclusivament els grans operadors. Si no es protegeixen els petits i mitjans ramaders, el territori corre el risc de ser aplanat per facilitar l’entrada de grans multinacionals del sector alimentari, un fet que podria desvirtuar un model que fins ara ha estat un èxit gràcies a la diversitat d’operadors i a l’arrelament local. Un sector de pinsos fort i diversificat és essencial per mantenir l’equilibri territorial i assegurar que la riquesa generada es reinverteixi en el territori. El futur del sector passa per trobar un equilibri entre eficiència i diversitat, entre innovació i arrelament. Catalunya ha de vetllar perquè les polítiques agroalimentàries no esdevinguin un simple facilitador per a la concentració empresarial i es protegeixi el paper dels ramaders independents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]