La Seda mira cap a un futur molt negre

Els motius pels quals la junta d'accionistes de La Seda va acordar dissabte portar al jutjat uns quants directius expliquen en gran part la crisi de l'empresa. S'acusa l'expresident Rafael Español de desviar fons en teoria destinats a la construcció d'una planta de biodièsel per part de la participada Jatroil, i també –juntament amb l'exdirector general, Aurelio González-Isla–, d'haver simulat vendes fictícies de PET a Rússia i Tunísia. Aquestes operacions van obligar l'empresa a fer una provisió de 84 milions d'euros en els comptes de 2008, exercici en què es van perdre 565 milions, amb unes vendes de 1.500.

Les responsabilitats van més enllà d'aquests directius, ja que hi eren perquè tenien el suport dels dos socis majoritaris, Caixa Geral (7% del capital) i Imatosgil (12%), grup aquest al qual La Seda, en una situació tan precària, va lliurar a crèdit 22 milions d'euros que no s'han tornat. És una mica estrany que la junta no aprovés demanar responsabilitats a Imatosgil, una proposta de Jacint Soler Padró, qui en canvi ha de cessar de conseller per haver filtrat informació a la premsa.

El nou president, José Luis Morlanes, diu que s'obre una nova etapa i cal mirar cap al futur. Un futur molt negre, ja que, perquè el grup sobrevisqui, segons els seus plans, cal aconseguir massa coses: fer una ampliació de capital de 150 milions d'euros, refinançar un crèdit sindicat de 600 milions d'euros, obtenir un crèdit de l'ICF de 15 milions d'euros, tancar la planta britànica, acomiadar 300 persones i ingressar 300 milions amb la venda de set plantes (inclosa la d'IQA a Tarragona). El més segur és que l'expedient de regulació d'ocupació de vuit mesos per a 233 treballadors quedi curt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.